mengait

assalamualaikum & hye mommy2 smua..nk tnya pndapat mommy2 ni..btul ke pantang lrang org dlu2 msa pregnent ni tk boleh mengait(crochet)?trima ksih yg mna bg pndpt

7 Balas

Boleh je mengait.. Tak jadi masalah sebab saya pun crocheter jugak.. Pregnancy sblm ni mcm2 sy kait masa pregnant.. Dpt buat sweater baby, stoking & mittens baby, buat dress baby, buat selimut baby... Masa bersalin & lpas bersalin x de apa2 masalah pn.. Kdg2 org tua x bg mengait sbb takut tali pusat anak terbelit katanya.. Kn kita kait duk belit2 benang & jarum.. Mitos saja tu.. 😄

Org dulu2 bagi pesanan kadang tak sertakan makna sebenar, dorang lebih suka berkias je..lepas tu yg tak paham&ikut je turun menurun pantang itu ini tanpa tahu maksud sebenar. Kadang pesanan mcm tu sbab takut kita buat kerja cuai ke letak jarum merata tercucuk nanti susah pulak.. Kita percaya dengan Allah swt, sesuatu terjadi atas izin-NYA bukan sbab langgar pantang larang pun.

Bagus apa mengait boleh mengisi waktu lapang? Org dlu2 ckp xboleh sbb takut nt beranak kena jahit. Ntah apa kaitannya. Mungkin ada badi kot 😅

4y ago

Huhu sy pun dh lama plan nk jahit tilam baby..xtahu plak xboleh. Klu mak xbg xpyh la sis. Tak tenang nt mak sis

Mak sy marah kalau sy menjahit.. Dia suruh bukak balik jahitan tu 😅😅 tp xsure sbb ape sbb mase dia bebel tu sy mls dgr 😂

4y ago

😂😂

Jngn terlalu percaya pada pantang larang

Bismillah n doa moga semuany baik2 saja..

Mengait ape

4y ago

Ouh boleh je mengait..tak slh pon..