JAHITAN BERNANAH

Assalamualaikum hye mommies. Saya baru melahirkan baby sulung pd 6/3 haritu secara normal. Seminggu pertama, luka saya alhamdulillah okay. Masuk minggu ke-2, keluar cairan berwarna kuning dari luka di dalam kemaluan saya. Saya pergi ke klinik swasta untuk cek, Dr maklum itu adalah nanah. Dr beri sy makan ubat amtibiotik tapi nanah masih keluar (tak sebanyak sebelum ni). Jadi saya nak tanya kepda mommies2 yg ada pengalaman mcm saya. Macam mana nak handle ya? Saya risau berlaku infection lg teruk lepas ni. Tplong bantu saya jika ada nurse @ Doktor yg membaca coretan saya ni. Terima kasih 🥺

1 Balas

jika telah berkurang nanah tu, dan pUan pun dah dapatkan rawatan doc.. Insha Allah dah semakin baik. Puan pastikan setiap kali lepas membuang air, bahagian luka atau bawah tu lap lembut dan betul2 kering. jgn biar basah dan lembab. akan menggalakkan pertumbuhan kuman. it take times maybe around 1-2 weeks. pantau je ye. jika masih pedih atau sakit boleh rujuk balik doc. semoga cepat sembuh 😊🤲🏻

2y ago

Tapi saya masih risau. Takut tiba2 jadi makin teruk😭🥺 tolong doakan saya🙏🏼 saya rasa tak kuat