Kaki bengkak selepas bersalin

Assalamualaikum, harini hari ke 5 sy berpantang. Bersalin secara emergency czer.. normal x kaki bengkak? Kaki x sakit pon tp bengkak. Td pg p kk misi kata bentan . Tp sy search klau bentan dia jd sejuk mengigil, demam. Sy xda rasa mcm tu pn

5 Balas

Saya pun baru lepas czer jugak. Kaki saya pun bengkak jugak. Saya tak pakai stoking time kat hospital. Boleh jadi sebab jugak kot kaki bengkak. Bengkak macam belon haha. Tapi tak rasa sakit, gigil or badan sejuk pun. Plus time kat hospital, katil hospital tu agak tinggi untuk saya, so kaki saya tergantung tiap kali saya duduk tepi katil. Balik je rumah, husband tolong urut kaki, belakang betis, betis & sapu minyak panas and pakai kan stoking panjang sampai betis 24jam. Dalam 4 5 hari surut balik bengkak tu sis. Don't worry.

Lepas bersalin anak ke 2 pun kaki saya bengkak. Saya terus rujuk dr sebab takut la kot ada apa2 serious. Dr ada explain masa tu kenapa kaki boleh bengkak tapi saya tak berapa ingat. Takut silap cakap. Yang pasti dr kata normal je. Saya 2-3 minggu juga kaki on off bengkak. Lagi la kalau saya banyak jalan nanti tiber kembang je kaki. Saya minta suami urut2 guna minyak panas. Mambantu juga nanti bengkak surut. Tapi nanti jadi balik. Lama2 ok sendiri 😊

11mo ago

oh yaka. kalau normal tak apa la. sebab ni pertama kali jd mcm ni

Normal tp awk kne slalu jln utk elak darah beku. Sbb tu elok beli stokin enti embolism sy dlu mmg Dr suggest beli sblm keluar hospital. Kat shopee ade elok utk elak kaki bengkak dan peredaran darah

Kalau awak takde rs sakit pape saya rs normal ja. Tp better tanya doktor. Sebab saya pun kaki bengkak lepas bersalin pastu kian surut n baik sendiri je. Sama takde rse sakit apa2 pun

awak ade langgar pantang ke ?saya dlu bentan sampai demam sebab baru 5 hari dah gataii nak makan nasi lemak