pre-sleep routine 11w.

Assalamualaikum hai. nak tanya pada momies yang buat pre-sleep routine. boleh share details? especially idea rutin yang diterapkan. dan apa yang membezakan naptime routine dengan bedtime routine anak? anak saya nak masuk 11w. he fights naps. malam tidur okay, tapi sebab naptimes ke laut, witching hour dia agak sangat memenatkan maknya. lately saya start rutin mandi bathtub, massage, pakai socks, mittens & bedung separuh sebagai selimut, susu, then dodoi (fatihah, 3 qul, ayat kursi, al-mulk, zikir) + dukung tepuk hayun. tapi belum lah berjaya every night lalu semuanya. masih terabur lagi & mencari rutin dan timing yg sesuai untuk dia.

4 Balas

minggu depan 3m kan mommy? serious nk tanya ni kan naps banyak kali kan so tiap nap tu puan mandikan ke?😅 sbb sy mandikan pagi tghri & sblm magrib je. duk buat semua sorang husband keluar work kan. routines tu sy nampak ok je. timing je kena jaga. terlajak blh overtired, terkurang pun prob blh undertired. sy dulu siap tulis rekodkan tau waktu anak susu, anak lelap, anak terjaga. adjust waktu wake window. sy apply ikut jadual anak bkn jadual sy. maksud sy jadual tu tak strictly sama setiap hari, tp bila tgk balik rekod ada range masa dia yg sama la. sy bezakan nap dgn mlm hanya kalau anak jaga je. time siang bangun je main2 sikit terus bwk keluar bilik bila ngantuk masuk bilik. ada interaction main2 gurau dgn anak. time malam, anak kalau terjaga pun stay dlm bilik tk bukak lampu pun. takde interaction sgt takde main2.

igtkn 11m td. sy anak bru sorg. waktu dia newborn mmng mncabar. tp start 2 month dh ok. dia akan tdo sblum maghrib smpai esok pkl 11 tghri. tp mak mentua dgn suami asyik suruh kejut kalau ank tdo time maghrib. katanya tk elok tdo mgrib . trus ank ssh tdo. overtired. pendapat sy ank kcik lg ni jgn kcau dia tdo. dia nk tdo bg tdo. pstu biar dia bgun sendiri jgn kejut, kejut bg susu tkpe la

4w ago

wow lama giler blh tidur mlm 7-11 ek. 16 jam tidur mlm.

sye ikut wake window.. klu siang tu, klu ckup wktu bjaga anak dlm sejam-sejam setengah(sye da lpe baby 3 bln ptut bjaga lme mne), sye tdo kn.. mse nie da pki buai.. mlm make sure gelap la nant baby tdo.. tp normal la baby tjaga2 utk susu tp lps tu baby tdo blek xde la dye ajak mnyembang ke main ke..

1mo ago

kdg nk bg tdo siang pn mcabar jgak sis walaupun buai.. sye penah buai dkt stengah jam bru tdo.. penah jgak jnis yg tdo skejap pastu bgn.. kdg nak mkn pn x sempat.. huhu.. tp bdk memg mcm tu.. susah nk predict.. ble da jd rutin bru snang sikit.. kne cbe mcm2..

Utk baby newborn mmg gtu kot..ank sy smpai usia 3bln mmg time tido berterabur smpai sy pn mlm2 berjaga…masuk umur 4bln bru btl2 dia tido ikut time smpai la skrg usia 2thn