Kontraksi atau tanda bersalin.

Assalamualaikum hai semua. Nak tanya ni, saya ni dah lupa macam mana sakit kontraksi dan tanda nak bersalin. 🤣 Dulu bersalin anak pertama overdue, kena induce. Masa tu kita boleh jangka dah rasa sakit tu, tapi hamil kedua ni auto blank terus otaknya. 🤣 Anak dah 4 tahun, baru la lekat no 2. Tanda bersalin pun masih keliru, apatah lagi sakit kontraksi tu. Sekarang ni ikut dah nak masuk 38w, paling teruk pun sakit kat bawah perut. Tu pun sekejap je, baring hilang sakitnya. Memang blank terus bila fikir nak bersalin ni, ke ada juga ibu2 macam ni? 🤭

6 Balas

disbbkan sis induce so normal sis x tau skit contraction dri mula mcm mana .. sya 4 anak mmg mula skit contraction dulu .. perut mengeras berserta skit pinggang .. utk permulaan skit pinggang tu leh tahan lagi .. pabila makin lama makin kerap skit dia .. kdng ada jugak org lain , anak 1st lain tanda bersalin anak 2nd lain tanda bersalin .. ada yg dri 1st smpai 4 mcm sya sama tanda bersalin mmg contraction dtg dulu

1y ago

ye btul .. dia mmg jadi kerap lebih2 lagi kalau bukaan makin besar skit pon makin terasa

contraction dia sakit tangkp dari perut sampai ke blkg pinggang...ya Allah sakit sungguh rupa nk putus pinggang.. lagi2 klau bukaan jenis cepat mcm sy.. pecah ketuban turun darah terus sakit contraction sampai hospital bukaan dh 6cm keatas bila baring atas bed dpn kaunter pendaftaran bukaan 8cm keatas.. badan auto nk meneran..😄

1y ago

wahhh. ni takde tunggu2 dah. 🤭 baik, terima kasih ye respons. ❤️

samalah kita ni , saya pun anak 1st induce juga .. memang taktau macam mana tapi boleh beza juga rasa sakit tu ada misi bagitau kalau sakit sekejap2 tu braxton hicks kalau sakit tu berlarutan makin kuat sakitnya tu kontraksi betul .. tapi saya dah masuk 39w rasa sengugut on off je tak berterusan ..

1y ago

braxton hicks tu maksudnya kontraksi palsu sis , saya tak reti nak terangkan tapi sis boleh google atau tengok u tube ada dr pakar yang akan terangkan secara details ..

Sakit tu kira mcm kita nk membuang sis tp laaaaagi sakit,,lepas tu kiraan masa konsisten.mcm sy slu ank kedua awal dri tarikh due sy..pagi2 tu sy sakit perut memulas,2x membuang pun xhilang sakit nya🤣🤣nasip baik xberanak dalam toilet sbb nya smpi hospital dah 10cm🤣

1y ago

Hampir2 😂sbb dia sakit mcm memulas sakit perut membuang🤣

saya anak pertama sakit kontraksi Rasa nak membuang jer.pergi tandas tak membuang pun.lepas Tu keluar tanda lendir dgn darah.anak no 2,no 3 induce.skrg prgnt 30w ingt2 lupa dah sakit nak bersalin Tu mcm mana

1y ago

tu la. 🤣 auto blur rasa sakit tu macam mana. terima kasih ye respons.❤️

xpe puan..kalo ada turun lendir darah yg makin banyak,pecah air ketuban..atau puan rasa perut puan mengeras sampai sakit ke pinggang yg makin kerapp..kena la g cek yahh

1y ago

baik2, terima kasih. ❤️