Kontraksi betul atau palsu?

Hi mommy2. Saya sekarang pregnant 38 minggu 6 hari. Due 10.07 ni nanti. Sekarang dah start rasa kontraksi. Tapi kontraksi ni ringan saja rasanya dalam 15 minit macam tu, stop sekejap then sambung lagi sakit ringan tu. Sakit ni saya masih boleh tahan. Ini anak kedua saya, yang 1st dulu saya ada blood spot & bersalin awal 37 minggu. Kali ni tiada apa2 tanda tapi dah start rasa sakit sedikit. Berbeza dengan anak 1st dulu, muncul blood spot dan terus rasa kontraksi yang sangat sakit. Adakah tanda ini maksudnya saya dah bersiap untuk bersalin atau sekadar kontraksi palsu?

1 Balas

sy pon ank kedua ni....due 12/7 tapi blm ad tanda tanda....mase ank first lebih due 40minggu...yg ank kedua ni entah bila lah....takut je kalau kalau kene beranak paksa

3mo ago

iye sis...sy takut kene pakse je....klau dalam masa terdekat ni tk bersalin lagi 10/7 ni kena jumpe doktor utk tetapkan tarikh