baby prem?

Assalamualaikum... Hai mummy2 sekalian, saya baru saja melahirkan baby prem?hari niey dah 17 hari berpantang tapi baby masih di nicu & masih pkai bantuan oksigen, berat badan pula asyik trun ja risau betul la?, dr sruh beli susu hmf utk naikkan berat bdn, tpi baby mcam x nak ja susu tu stiap kli mnum luah balik ... Nak minta tolong doakan kesembuhan ank sy & cepat off oksigen & berat badan cepat naik ya?

14 Balas

Sis try bg susu bdn kpd bby.. sis pump siap2 as stok then bg dkt misi tuk bg bby ..misi akn bg melalui tiub.. mcm ank sy ritu tu pn prem.. on oksigen lahir 34mnggu..memula doc akn consult susu fm ..kmdian try fm mix susu bdn..if bby still xleh terima..sis bg fully susu bdn..mcm ank sy alhamdulillah bile fm dia xleh trima smpai.muntah2 dgn cirit birit drop berat bdn dr lahir 2.1kg jd 1.9kg... ...trpkse restat balik..sy trus mintk izin doc n nurse bg fully susu bdn...kne slalu restok hntr susu tuk bby...then nti ble bby dh stabil nurse akn ajar kita cara susukn bby melalui tiub gune syringe... Stiap kali sis dtg visit ank..sis try sentuh ank..dgn bisik dkt dia bg kata2 smgt pd bby .smbil sebut kalimah2 Allah +zikir.in shaa Allah bile kita slalu brsm dia..dia akn kuat n cpt progress utk ok n off oksigen..mcm sy dlu..hri2 sy ulang bby... Pg...ptg smpai ke mlm..smpai dpt warded skali dgn bby.. ms admit nti sis try kangaroo care.. touch skin to skin..yg tu doc pakar akn suggestkn lakukn selama 6jam stiap hri pd bby... In shaa Allah if mommies kuat smgt..bby also akn kuat smgt... U can do it sis..aja2 fightimmm ✊✊🔥🔥

4y ago

Sm2 😉

mmg doktor ckp usus baby tak matang, kalau leh bg susu badan je..pastu ada botol khas kecik, beli dr hospital, kalau baby nk direct susu badan bagus jugak..kalau guna botol, panaskan susu tu, nanti dia ada bg 1 paket serbuk tau, tu khas mcm naikkan berat badan baby, smp baby 1.8kg, baru discharge..sbb baby sy lahir 1kg je..tp awk rajin borak dgn nurse cm mne tip2 naikkan berat badan baby..mmg dorg akan bantu..2 bulan jugak la kat NICU..tp kalau nak pakai formula, try tye doktor susu ape boleh bg lg..sy ari tu ada similac khas utk baby pramatang tp anak tak sesuai, kalau hospital pye susu tak sesuai..ada susu yg betul2 khas utk pramatang..

4y ago

Anak sy off oksigen dlm seminggu lebih, doktor akan try off tgok ok tak oksigen sume.. extubate sebulan..

sis cube mntak kebenaran tuk buat cangaroo care dgn doctor..ni tuk cepatkn naik berat baby tu..sis bleh google ape tu cangaroo care

Terima kasih ya semua😊... Harap dipermudahkan segalanya la utk bby sy, x sbar nk tgu dya sihat pastu boleh balik umh cpat

sy pun baby prem... skrg berpantang hari ke 20.. tp sy try susu badan.. alhamdulillah naik... susu badan di pam...

4y ago

ujian allah nk bg dkt sis..semoga kuat.. sy ni haritu ceaser lepas seminggu darah beku.. hari ke 13 sy operate balik semua bius kali kedua..cuci.. kemudian jahit luar.. baru bukak jahitan luar smlm..

Amin...kami doakan yg terbaik untuk kawan²kami dlam group ni sis...insyaallah baby sis akan sembuh...

Semoga baby cepat besar dn sihat walafiat..kuatlah ya ibu dn bby..😘

Semoga cepat sembuh baby.. semoga membesar dengan sihat. Aamiin

Semoga baby cepat sihat Dan urusan ibu ya dpermudahkan..

semoga bby cpt sihat..amin..amin..