belanja keluarga

Assalamualaikum hai mommy smua..maaf klw pertanyaan sy ni agak pelik sikit...mcm ni klw mommy smua rasa seratus tu tuk belanja rumah n tuk bgi anak² mkn..☺ ckup ka dlm dua mnggu atau satu mnggu ..atau lebih lagi dlm semnggu..sy ni tnggl ngn makbapa sy ..sy tiada rumah sendiri sbb husbnd kja x tentu ..kekdang ada keja kedang tiada..sy x bkerja sbb tiada yg ambl org pkerja sbb sy pergnat ..masalah nya sekarang ni bila husbnd ada kerja mksd sy kerja mcm buruh kasar ..tpy bukan projek bsar cuma mkn gaji seja..sy msti smpn tu duit belanja seterus nya ..klw hbs husbnd marah² lh. .n family sy pn sma asyik mnta ngn sy tuk beli beras lh...apa lh..klw sy x kasi pula lain pula muka makbapa sy..tpy pada masa sama klw sy balik² bagi duit..apa sy bg tuk ank² sy...anak² pn perlu kn juga ....anak sy sulung tu baru seja sekolah...sy perlu bg dya mkn setiap pagi p sekolah...?kekadang tu sy teringin juga mkn...tpy sy tahan je...yg penting anak n family dpt mkn sma²....sy skng x tahu fikir lagi..sy binggung mommy..???

2 Balas

Cdgan sy la..awak tinggal dgn mak ayah awk..bg sy mcm mne pon ada la bagi sikit, tak byk pon sikit, mcm awk tgok bwg tak de, awk beli bwg..mgkin mak ayah awak pon tak de duit jugak sbb itu dia minta duit sama kamu..pasal anak pegi sekolah, apa kata awk buat bekal masak utk diorg..mcm paling simple roti telur, kenyang jugak tu..bg sy la..mcm suami kalau tak de keja pd hari tu, cuba cari mcm keja tambahan lain ka..mcm minggu ni tak de kerja kan..cuba amek upah cuci kereta ke..tak pon, cuba suami cari keja tetap, mcm security guard ke..lepas tu, kalau boleh minta bantuan, cuba dapatkan..mcm contoh bantuan makanan di sekolah, ataupon bantuan bas percuma.. Cuba tye org atau cikgu2 mana boleh dapat bantuan sbb kadang2 diorang tau..cdgan sy la..😊sy fhm, sbb sy penah rasa kalau tak bg duit belanja pd mil, dia masam muka dan perli2, padahal duduk pon sehari dua ja..penah juga kami sehari sekali ja makan..tp alhamdulillah suami sy kerja 2 3 kerja sehari, cukup la stakat ni, 1 kerja tetap dia, 2 grab food, 3 dia amek la upah apa2 yg boleh buat duit, mcm cuci kereta..org minta tlg potong rumput, dia amek upah..bangon pkol 6 pagi, balik 2 atau 3 pagi..tu rutin harian dia sekarang..kdg2 kesian juga..tak pe, awk buat je mana mampu k..😊

Rm 100 untuk seminggu tu kira terlebih cukup, janji tak ada cekedis² jajan² mmg cukup seisi keluarga, amalkan gaya hidup sihat, anak nak p skola nak sarapan tu sis ada kan stok roti gardenia wholegrain dan wholemeal bread makan dengan keju. Kenyang pun kenyang . Sihat lagi..

4y ago

Ya sis..sy kekadang rsau juga klw x kasi mkn anak klw p sekolah...kn..msti ada mknan dlu dlm perut...☺kekadang rsau juga ni sbb takut x ckup kn..mna mau beli barang dapur lagi...adoi..😁