Berat Badan

Assalamualaikum. .hai mommy-ii. .maaf nak tanya. .macam mana nak maintainkan berat badan ? Kena kerap minum susu ke ? Sy jarang minum susu. .sebelum ni berat sy 62.4kg tapi baru ni turun 0.1kg. .nak cakap sy jaga makan tak sangat. .sy makan ja. .nurse cakap kalau next checkup berat badan tak naik kena ambik darah. .satu lagi apa makna (x2/52) tu ye ? Sy tak faham. .maaf sy tak ada pengalaman lagi.Terima kasih #AnakPertama #33weeks

Berat Badan
31 Balas

Sy jnis xminum susu..strt sy mngndung sy kerap lapar dn mkn..bdn sy memng naik jee xpnh trun strt dri 22w berat naik smpai 3.5kg..sbelum2 ni 2kg or 1.5kg je..tetiba naik 3.5kg kne la minum air gule..dh minum risau gk sngkut kn..bile next appoitment nurse ckp kndungan gule sy normal alhamdulillah sgt..tp skng dh msuk 32w berat sy dh maintain..nurse puji bgus😁..strt sy bukak buku berat sy hnya 37kg and now dh 32w berat dh 50kg😅..tp alhamdulillah sumenya ok baby ok sy ok sume ok😂 hrap smpai bersalin pon okay amin🤲

⬇️0.1kg : turun berat x 2/52 : dalam masa 2 minggu dari tarikh temujanji terdahulu. 52 tu dalam setahun ada 52 minggu. Memany term perubatan so tak perlu peningkan kepala 😁. Saya mula hamil sampai bulan ke 6 berat booking statik, turun, turun, naik ke angka booking weight, statik, statik, turun 2kg!, statik, statik. Masuk bulan ke-7 kehamilan barulah naik 0.5kg, 1kg, paling drastik naik 2.5kg dekat nak bersalin 😅 Betullah pengalaman hamil semua ibu untuk anak-anaknya tak sama.

Sy check up 2/52 sekali..berat badan asyik naik je sbb sblm jmpa doktr mst mkn tkt lapar.tp bila doktr kta asyk naik je berat bdn tkt bby besr,so next followup kta cb xmkn pula sblm checkup.bila timbang turun mendadak dari 61kg trn pergi 58kg.then doktr kta trn mendadak septtnya xmcm ni.next followup klau msh turun kena check drh untuk drh thyroid.kemudian kta timbng temujnji setrusnya naik pula 60.8kg..sbb tulh sy disurh minum air gula sebnyk 3 kali sejk pregnant.sbr je lah..😀

Masa 12weeks ++ aritu g checkup kt kkia..berat turun ½kg..berat masa bukak buku pink 50kg. nurse bg masa 2minggu tgk berat naik ke x..klu x naik kne refer katanye..sy gtau nurse yg sy alahan & pas mkn je muntah..nurse bebel suh mkn byk skit..skng ni klu timbang kt umah berat 50.2kg..tp x g klinik aritu sbb pkp & suami kne keje. Jd sy postpone dlu sbb xnk amik risiko bwk anak sekali..minggu dpn pulak kne g..

Sabr la.... Nnti naik tuh... Mula mmg mcm tu.. Minum susu tinggi cream... Makn nasi.. Bnda yg berlemak... Sy mula buat buku bert 47kg skrg dah 33w 3d bert dah 61.2kg....ritu kerp 2minggu skli g kk bert 59.5 kali kedua g sma ni naik plk 1kg lebh........ Sy mkn bnyk jgk.. Suka mkn mcd burger.... Sy minum susu everday dan cmpur air manis minum.. Tgh malm kne bgun makn sikit sis.....

4y ago

Pnh skli naik smpai 3.5kg bert kene jmpa doc scan bby.... Tgok bby bsr sikit dan air ketubn lebh. .ni ritu scan 32w bby brt da 2.079kg....alhamdulillah ....air ketubn pon tk kurng lebh sikit. Doc tk ckp plk bby bsr ke pe.. Ptot 32w br 1.7kg....tkpe jnji bby siht..

Berat sy stp bulan trun. Lps tu masa 20-22w sy bt details scan d klinik swasta. Alhamdulilah OK bby OK. So next chrkup kkia, mreka x prsoal pun berat trun. Doc bgtau myb sb sy masih muntah even da 3rd trimester. Dan doc ckp myb nk balance berat sy spya senang melahirkan. Dr 78kilo skrg da nk 71 mcm tu. Pikir baik2 sis. Smga slmt kita melahirkan

Wa'alaikum salam.. Sy pon cm tu sis.. 14w berat turun 5.1kg.. Selera makan memg kurg la tp sy still makan, misi pon terkejut tp alhmdulillah hb ok, tekanan darah pon ok doc scan bby pon bby ok.. Arituh sy makn obimin skrg doc da tukar bg zincofer pulk.. Doc ckp air kena minum cukup..awl smester memg cm ni nnti second smster ok la tuh..

sy awal preggy hari tu . drop 2kg dlm mse sblan . now dah 18w dlm mse 2 mggu naik smpai 2 kg . tak psal2 kena refer . kurg brat pun kne refer . naik pun kne refer . 😑 tp tu la sy byk mkan nasi dgn roti 3/4 skali mkan 😅 so nurse pesan kurg kan karbohidrat . sy pun jenis tk mnum susu . tak leh masuk

hehe kalau cam saya alhamdullilahh okeyh aje berat badan dah 35weeks 70kg tak leyh nak wat per bila pikir tahan makan kesian pulak kat anak dalam perut. tapi memang setiap bulan akan naik 3kg berat saya. tapi saya tak minum air gula punn sebab lom ada resiko. baby pun okeyh aje syukur 😊

Waalaikumsalam awk. Nak naik berat badan, mudah je. Malam sebelum tdur awk makan nasi atau yg berat2. Sebab, time malam kita tak perlukan bnyak tenaga, jadi lemak akan senang ada. Senang naik berat badan. Saya pulak berat naik bnyak setiap bulan. Tak makan malam, maintain je berat 😄