Sakit contraction

Assalamualaikum.. Hai mamy2..nk tanya kpd mamy2 yg dah berpengalaman dlm melahirkan ni.. Mcm mna ya rasa sakit contraction tu.. Nk tau jgk dah dekat nk bersalin ni boleh jgk siap sedia klau dah mula rasa contraction.. Adakah sakit contraction ni mcm senggugut atau mcm mna🤔saya dah 36w 3d first pregnancy. #firstbaby

14 Balas

Pengalaman sy tentang perasaan bagaimana ka rasa nya sakit contraction itu, Woww... ia nya sgt luar biasa. sakit sengugut tu time kita period but sakit nk dekat beranak nie lagi 2x ganda sakitnya. cuma dia akan stop 5 ke 10 minit pastu dtg sakit balik. kat sini u kena stabil kn penafasan u. kena pandai main penafasan yer. utk kurang kn sikit sakit tu. tp ini atas pengalaman sy la. cuma sy tak lama rasa sakit tu sbb sy amek epidural utk rehat kn diri sementara tunggu bukaan . sbb pada ketika itu sakit sy dah kerap dtg dan sy sgt2 tak tahan. kerana sgt mengantuk. tp tak boleh tido so sy terpaksa amek epidural utk sy tido sekejap . dan selepas itu sy rasa sndr mcm ada benda keras nk keluar . then nurse kata dah kat pintu haha padahal sy tak rasa pon sakit apa2 sbb dah kebas perut hingga kaki. but sy rasa skit tolakan yg baby nk keluar tu so meneran ikut cakap doc n nurse. meneran sepuas2 nya sehingga nafas hilang n berehat 3 saat n meneran kembali. pasti kan makan secukup nya n minum air selusuh kalu nk . utk lancar kn kelahiran baby kita. sy meneran 3 kali saja n baby pon keluar alhamdulillah. meneran jgn menjerit genggam tgn suami atau apa saja . ok but cannot keluar kn suara. tarik nafas dlm2 n selawat ke atas nabi swa. in shaa allah akan d permudahkan sahabat . good luck ❤️👍

3y ago

Yaka.. Tq sis.. Meneran bila sakit je la ye?

Sakit yg berganda dr senggugut..begitu la bila dia dtg mmg kena genggam sesuatu utk thn sakit tu,lps dia pergi br blh bernafas then dia dtg balik.tp yg time yg contraction kuat tu mcm sembelit yg berganda2 nk teran smpai rs nk menjerit bkn sbb sakit tp jerit nk teran terasa sesuatu beban yg perlu dilepaskan Lps je baby keluar br la ada rs kelegaan. Inshaa allah ok je sis☺️ Sy dlu pun selalu tkut jgk sbb fes time smpai berdebar2 bila nk dkt due tu.ada satu masa rs mcm nk request utk c-zer sbb tkut nk mnghadapi waktu trsebut. Tp alhmdulillah time btl2 dh pecah ketuban tu br la rs apa itu contraction sbnr and its not so bad 😃😃😃

sakit contraction tu, bila dtg contraction, sis xkan mampu berkata2, sakit sgt2.. nak bernapas pun susah, apetah lagi nak gerak..😅 dlm 5mnit jek sakit gila2 tu dtg, tiba2 poopp hilang sakitnya, trcungap2 kita menahan..leps tu 5-10mnit kemudian dia dtg lagi slow2 memuncak sakit gila2 tu, kita pun menahan dgn genggam sesuatu kuat2. begitulah seterusnya smpai bersalin..🤣

xleh nak gmba kan sakit tu..kne rase sndiri bru taw tahap sakit dy..dr siap ckp lg besar bukaan lg kuat cntraction tu selagi kepala bby xkluar ..dlu dengar org kata jahit hidup mmg btol la..sbb lps je baby kluar mmg dr pakar terus jahit n kita xrasa sakit on cuma rasa la benang tu lalu😅..bile sakit bersalin tu da ilang bru la rase jarum mencucuk kt bawah tu..bru rase nak mintak bius😂

saya x mampu gambarkan sakit nak bersalin. contraction biasa tu ibarat sengugut kuasa 10. bila nak bersalin..sengugut kuasa 10 tambah nak terberak berkuasa2. sakit giler. tp once baby keluar semua kuasa super saiya tu sume lenyap sama sekali. kalau kena jahit...kdg smpi x rasa sbb penat. saya sakit 5 jam anak pertama dan dua jam anak kedua. on off. on off.

saya nk bgtahu sakit alami tak boleh sbb saya on pitocin. sakit kena induce ni sakit yg puan tak pernah rasa. saya on pitocin dlm sejam dah meroyan tumbuk3 katil. bidan cucuk ubat tahan sakit pastu saya tido dah nk beranak bangun tp lagi sakit smpai saya mintak ceaser. saya ni jenis mmg tahan sakit. klu dah merayu tu mmg sakit ya amat

Yea, mcm senggugut la jgk.. Tapi kuat puluh kali ganda kot.. Da bwk naik dari bhagian bwh ari ke perut.. Mmg akan tau tu contraction sbb skit dia yg lain mcm.. Dan key pnting dia contraction ni makin sakit, sela masa makin cepat. Contoh 20 mnit sekali, kmudian jadi 10 mnit skali dan makin sekejap antara contraction tu.

Sy brnk ank 1st 16/3/21. Sakit sy xtaw nk hurai mcm mna.. skit sy cma onn off onn off. Msa kt LB room pn sama bla skit onn automatik sy jd nk mneran. Pstu hilang skit tu blh rileks pstu skit blk ulang ulang smpai kluar bby. Xckp bkaan 10cm pn sy rsa nk mneran jgak xblh nk tahan or stop dri mneran.

Saya tak pernah rasa sakit sesakit sakit contraction ☺️ Tak dapat nak describe. Macam nak buang air besar yang memulas tu tapi berganda. Macam senggugut pun ya tapi berganda. Tapi ia depends pada individu juga puan. Ada sahabat saya tak rasa pun sakit tu. Dia kata biasa sikit. Gitulah.

3y ago

Oh yeke. Saya pertama kali dengar 😂 Boleh jadi juga tu. Moga Allah mudahkan.

Sakit yg tak terjangka akal fikiran 😂 Klu sis rasa sakit yg boleh sampai menangis itu la contraction sebenar. Tp Klu sakit2 yg masih boleh tahan tak sampai rse nk nangis itu false contraction.