scan tak ada kantung

Assalamualaikum dan salam sejahtera, saya baru tahu pregnant 4 week 19.09 tapi scan tak ada kantung . Dr syak kandungan luar rahim btw ini anak pertama soalannya ibu2 ada tak pengalaman mcm saya ?

17 Balas

Salam sejahtera,.☺️,. Jangan risau sis,.kalau sis sudh chek UPT positive dan tiada pendarahan itu normal,.sya ada pengalaman sperti sis juga…masa tu pregnant 4w3d scan dari bawah nampk 2 kantung 1 tu kosong dan lagi 1 ada isi ada nampk jantung dip2 sudh,.. Dr bagi date appointment utk 2nd scan jarak 1 minggu lebih kandungan masa tu masuk 6w,..syukurr scan dari bawah lagi sekali nampk jelas dah dua2 kantung ada isi dan nampk jantung tu dip2 dah skg sy prgnt 8w,.. 🤗🤗🤗,.. jangn risau sis,scan lagi sekali masuk 5/6week…

2y ago

wahh,tahniah...

4 minggu kecil lgi sis ... mmg tak nampak .. sy masa scan 5 minggu pun tak nmpak apa .. kantung pun kecil sgt masa tu ..wktu tu prgi scan kat swasta .. smpai doktor pun tak nak bgi harapan tggi kat sy... mula2 rasa down juga tpi sy yakin sy mengandung dan kandungan sihat .. lepas 2 minngu sy trus pegi kk buat buku pink ... wktu kat kk doktor scan nampak jelas baby dlam perut .. da 9 minggu .. siap ada heartbeat... waktu tu sy trus nangis sebak.. baby first kan 😂😂.. so mamy jgan risau tau..

4weeks masih baru. doctor selalu nya akan minta datang scan semula lagi 2mggu. kalau awak nak nmpk heartbeat dn baby dlm week ke 8-9 tu elok utk scan semula. makan asid folid. jgn skip. elakkan kn buat kerja berat sbb kandungan masih baru. xperlu stress n risau. kecuali ada spotting or bleeding itu tak normal. itu kena trus ke klinik or hospital okay. awak kena sntiasa alert. semoga urusan awak dipermudahkan❤️

selagi xde simtom pendrhn atau sakit sebelah tube mungkin masih awl 4weeks tu melainkan awk buat tvs pon msih xnmpk ..dont worry tggu lg 2 weeks dlm mse same mntor any simtom oke.. sy ad histry ectopic scan 5weeks+ xnmpk trus dpt surt refer hspitl...

2y ago

Saya 4 week juga buat tvs pun masih tak nampak awak rasa kenapa yer😢doktor hanya suruh saya repeat ambik darah je..ni maksud kali ketiga saya buat ujian darah bhcg saya naik 2 kali ganda..tapi kantung tetap tak nmpak lagi

sy dulu pn scan xnmpk..puas doc cr pstu dia ckp kndungan xmjdi..trus down..dia tgk sy down dia cba cr lg tekan2 scan tu smpai jmpa tp kcik sgt2..alhamdullilah skrg ank dara sy dh 3thn kakak to be..

dok pernah bagitau masih terlalu awal sbb tu kdg belum nampak kantung then dok akan suggest 2 atau 3 minggu lagi utk dtg semula... kdg ikut bdn juga...kalau nampak tu rezeki dia..semoga dipermudahkan

wslm setahu saya, 4 week kantung mmg xnmpk lg.. xsemua org scan nmpk kantung masa 4 week.. sy rasa better awak tggu 2 3 minggu lg then scan lg sekali..

saya mula2 scan 4week mmg xnampak apa pun lagi. awl sgt2.. pastu repeat lepas dua minggu baru nampak kantung. pastu 10week baru nampak jelas semuanya. baby + heartbeat.

wasllam,,rasany normal la tu 4 week x nmpk kantung lg,kdg2 5week pn x nmpk lg,ada yg 7week baru nampak,nti scan balik,tunggu lg 2 minggu ye

4 week terlalu awal sis, ape pun tak nampk cuma nmpk pregnancy fluid tu je dgn alat scan canggih. Scan lepas 2 minggu lagi ye.