Pertanyaan Umum

Assalamualaikum dan saam sejahtera, Saya dan isteri bakal menimang cahaya mata pada Mac 2022 insyaAllah. Disini saya ada beberapa persoalan dan mengharapakna respons dari anda yang mungkin berpengalaman dadlam hal-hal yang akan saya utarakan nanti. 1) saya dan isteri PJJ, isteri di Sabah. Planning saya untuk sambut kelahiran di Hospital Swasta di Kedah. Buat masa sekarang isteri tiada rekod checkup di swasta hanya di KK, Sabah. Bolehkah untuk bersalin di swasta jika saya bawa isteri ke hospital dalam usia 6 bulan kandungan nanti (isteri sudah ambil cuti dari bekerja pada waktu itu) ? 2. Situasi sama juga tapi saya ingin memilih untuk menggunakan FPP di Hospital. adakah hospital akan terima jika kandungan berusia 6 bulan dibawa nanti untuk buka rekod rawatan. 3. Adakah Hospital Sultan Abdul Halim menawarkan khidmat FPP untuk ibu bersalin? Maaf ayat agak tidak tersusun, mohon maklumbalas untuk membantu saya berkaitan hal ini. Terima kasih semua

1 Balas

waalaikumsalam, saya jawab berdasarkan apa yg saya tau ya sbb saya pun bakal menimang anak sulung nanti, insyaAllah. 1. tiada masalah, cuma bawa buku pink yg dibuka kt KK Sabah utk rujukan doktor di hospital swasta. cuma perlu book appointment atau ikut procedure yang ditetapkan oleh hospital tersebut. 2. utk FPP, tk silap sy hanya beberapa hospital kerajaan saja yg boleh. semak website HSAH atau telefon utk bertanya terlebih dahulu. buat masa skrg, booking baru utk FPP di tutup (utk di Lembah Klang).

3y ago

Terima kasih atas makluman tersebut.