Loya tapi tak muntah

Assalamualaikum.. Alhamdulillah sekarang kandungan dah 9w1d tapi selalu rasa loya lepas makan, tapi tak muntah muntah. Nak makan pun kena fikir lama nak cari tempat makan. Kena masuk dengan tekak ? Tapi ada tak mommies yang loya tapi tak muntah muntah ? Ada tak yang mommies muntah-muntah juga selepas makan? bagaimana cara mommies stopkan muntah-muntah ni ya?

54 Balas

Sama la.. kdg2 mcm2 penyakit keluar.. tibe2 ada kahak. Pastu sengal2 kaki, sengal2 kt tengkuk , bahu .loya xyah cakap.. rase nk demam.. nk baring je rase.. tdo awal.. tp rase cm tak cukup tido. Mmg nk nangis.

Sye takde pape alahan. Tpi sejak 12w smpai nak msuk 14w ni slalu pening loya2. Tpi sama la x muntah 😂 kadang takde angin takde ribut tibe2 loya je pulak. Rse lgi teruk kan sbb takde ape yg kluar.

4y ago

betul tu. rasa macam kena keluar juga 😂

muntah angin , selalu jugak kene masa awal awal haritu . tapi saya minum teh halia kurang rasa loya . n makan je , kalau muntah at leadt ada benda keluar . dari muntah angin penat

Mcm saya sis dulu2 awal pregnant..x leh bawak bincang loya nya..sy sekarang dah nak masuk munggu ke 14..loya tu dah kurang tp makin kerap muntah plak..dan cepat sgt2 perut kejang..

4y ago

Sy lagi prefer muntah dari loya mcm dulu..puas hati..mmg syg lah makanan keluar byk..depends pada diri sis jugak..ada org first trimester je mcm ni..

Sy macam tu la masa 1st trimester 😂 Dia punya loya, payau lepastu batuk mcm nak termuntah tp still tak muntah. 😂 Alhamdulillah sampai skrg tak muntah²

4y ago

Sekarang dah 8 bulan 😘

Rasa mual nak muntah ni saya dari awal pregnant sampai nak bersalin ada. Seksa betul rasa loya and mual dekat tekak. Dah lah sejenis tak suka muntah..

Same la sis.. loya all d time.. x pernah muntah sbb sy mmg fobia muntah.. xde makanan yg sedap utk tekak sy skrg.. i hope i can enjoy food again soon

tkde tips sbb mmg kena hadap sis.. huhu sy pn alami smp ayah sy nak beli ubt tahan muntah utk sy hehehe.. so sy makan la asam ke pape yg kurangkn rasa loya

4y ago

ada org kata asam asid, xbgus bila mkn

Saya 🙋🏽‍♀️ . Loya je . Alhamdulillah preg ni x muntah langsung dri awal pregnant . Cuma angin je . Mkn je sendawa x berhenti

Sama la sy tengah alami skrg ni rasa nk muntah tapi tak muntah² loya Aje mulut pun rasa payau Aje..selera pun tkde kelepek Aje