kerja kerajaan

Assalamualaikum.. Ade tak kt sini y kerja sec gov dh brhenti kje dsbbkn utk jaga anak sndri? Ade rasa menyesal ke mcm mne? Blh tak share? Tgh buntu, nk resign or tak keje nie.. Nk jaga anak sndri..

16 Balas

Sebelum buat decision apa2, pikir utk long short & long term. Buat list 1. Kalau resign, 100% harapkan duit suami utk beli semuaaa benda, keperluan rumah, barang baby, termasuk jugak lah spender bra pad Kita. Kalau suami lebih dari mampu takpe, kalau ckup2 makan boleh buat gaduh besar 2. Semua ibu2 nak jaga sendiri baby, Tak percaya 100% Kat pengasuh. Tapi sebelum pilih pengasuh, teliti dulu. 3. Setuju dengan cadangan: ambik cuti tanpa gaji. So Masa tu, awak boleh consider nak terus resign atau sambung keje balik. Harap dapat membantu awak buat keputusan😉

5y ago

Tq sis

suami xpercaya nk hantar ank kt pengasuh nak2 banyak kes dera skrg.. so igt nak brenti keje lepas bersalin ni.. bila anak dah besar skit dlm setahun dua camtu baru keje balik..lagi pun kalau keje mmg sy xde masa dgn anak.. balik pun dah mlm.. btw sy keje swasta . risau jgk perbelanjaan tp suami ckp inshaaAllah ada rezeki anak2.. kne pandai jimat dan buat dropship kcik2..

5y ago

Btol tu sis.. Sy plan mcmtu..

sy pun benti keja sbb ada bleeding , tapi sy keje swasta la, sblum ni kalau nak beli apa2 mesti guna duit sdiri jarang nak guna duit suami tp skg ni mcm lain pula asyik nak guna duit suami je,lpas hbis pantang nnti nak keje semula sbb mak ada utk jaga baby alhamdulillah,,kadang segan nak guna duit suami bila dah terbiasa guna duit sdiri ni

5y ago

wahh bestnya awak sis..sy rasa nak juga cari keje waktu skg ni tp dah alang2 bulan 1 next year dah nak bersalin so rehat la dulu tp bosan dah tahap apa dah ni kat umah

Blh cuti tanpa gaji.. Ambik la yg lame sikit mcm kwn saye.. 2,3thn cuti nak jaga anak tgk anak smpai mmbesar. Lps tu baru hantar taska. Ada part nnt awak gelisah. Bila anak kecik sakit. Masa tu awak nak berenti keje jgak. Haha. So, ambik la cuti pjg tanpa gaji. Anak dh bsr, keje la blk.

5y ago

Kwn sy tu dpt cuti sampai 3thn. Alasan nak jaga anak. ☺️

Sy yg buat bisnes sikit2 ni pun rasa nk sgt2 kerja tetap bergaji bulan sbb tak nk bebankan suami sorg2 walaupun itu tugas dan tggjwab dia.. Rasa kesian keluar pagi balik dh nk malam.. Masa muda ni lah kot nk korban masa cari rezeki sama2 besarkan anak2.. Tu pndpt sy sis..

Baik bincng dlu dgn suami, dia sanggup ke tanggung smua kalo awk dh resign.. Kdg psl duit pun laki bini blh gaduh.. Sy mmg krja xda pilihan smp pencen sbb gaji kna potong utk byr loan.. Sape nk tlg byr weii kalo x krja.. 😁

Kalau resign susah. Bukan apa.. preparation for future.. xder sape blh bg guarantee pape. So better stick with works so that ada gak sumber kewNgan sendiri if anything

cari pekeliling ni, baca dan pahamkan.. kalau ada kekeliruan boleh rujuk dgn bahagian pentadbiran.. semoga dipermudahkan urusan..

Sy pun resign masa hamil, tp sy swasta. Sedikit menyesal, sebab dah rasa susahnya takde duit, kena harap duit suami je.

5y ago

Susah sis. Dgn org sekeliling tanya lg, taknak kerja ke. Nanti bila sdri takde duit, mmg stress bila dpt soalan mcm tu

Sy pn mcm nk resign tp syg la.. Pkir sbb byk komitmen nk byr dgn bg keselesaan ank2 je sy ttp btahan kerja gov...

5y ago

Yeke? In shaa Allah ada kot org lain jga.. Pgsuh sy pn dh 50an tp sihat2 lg