GDM ketika mengadung

Assalamualaikum, ada sapa2 boleh sharekan pengalaman sangkut gdm ketika hamil ? 😥

13 Balas

saya 👋 - booking buat buku masa 11w & minum air gula. terus sangkut. BSP 1 masa 12w, bacaan pagi kantoi. doktor bg peluang 1x lg diet control sebelum on ubat/insulin. bsp 2, 2 minggu kemudian pun bacaan pg sangkut, so doktor decide on ubat Metformin 500mg. - makan ubat ikut time, cut manis & Alhamdulillah bacaan ok sampai skrg 36w. masa 20w jumpa pakar FMS utk dia review keadaan & bacaan gula. semua ok takda masalah. minggu depan 37w jumpa pakar O&G utk scan last & decide tarikh serah diri. - sepanjang makan ubat takda apa masalah, sy ok dgn ubat & bsp semua elok. buat bsp & jumpa doktor 2 minggu sekali utk review & refill ubat. baby sy membesar ikut usia & tak terlalu besar. masa scan semua ok Alhamdulillah. - sy masih enjoy makan mcm biasa & dekat2 nak bsp tu sy control makan sbb risau juga tiba2 bacaan naik kang dia tukar insulin (sy takut nk cucuk diri sendiri😂). selain dari tu mmg takda masalah. - berat sy 1st trim turun sbb alahan, naik sikit masa hujung trim 2 & masuk 3rd trim mmg naik takleh buat apa sbb baby membesar. tp takda apa nak risau selagi scan baby masih dlm julat berat yg dianggarkan. - pesan sy jgn terlalu stres bila kena gdm. benda dah jadi. cuma skrg kena kawal sikit sbb kalau on ubat/insulin, tak boleh bersalin ikut due date. kena serah diri awal. sy selalu pesan yg on diet control utk buat betul2 kalau nk bersalin ikut due.

1y ago

situasi kita sama 🥰 enjoy je yg penting ibu & anak sihat saja, al-hamdulillah dh masuk 36w ni sikit lagi dptlah tarikh serah diri utk berjumpa dgn si kecil, moga urusan kita semua dipermudah ya ibu² hebat 💪🤎

Saya🙋‍♀ minum air gula slps booking... sekali je dh sangkut.... selepas tu terus strt buat bsp 2 minggu sekali.. Gdm on diet control😁... skrng dh 36w masih buat bsp dan gdm on diet control .... -jgn skip makan -bykan minum air kosong -ikut saranan pakar pemakanan -kalau blh ibu maintain gdm on diet control supaya blh bersalin ikut due date... tpi kalau bacaan bsp x cantik dctr dh on ubat/insulin jgn fed up..ramai je ibu2 gdm on insulin/ubat/diet control bersalin normal tanpa apa2 komplikasi.. fikir positif je..jgn terlalu stress fikir pasal gdm ni..go with the flow.. mula2 tu sy stress dan overthinking pasal gdm ni....husbnd sy selalu bgi nasihat kt sy....lepas tu sy stop overthinking n ikut je saranan dctr... sampai la skrng... ibu jangan stress tau..x elok.. terima je result tu.. ..jaga pemakanan... harap semua baik2 je... buat senaman ringan walking,buat kerja2 rumah,slow n steady je.. breathing exercise... kalau teringin nak makan sesuatu makan je... tapi ambik dlm kuantiti sikit.... jaga porsi... harap baby n ibu sentiasa sihat😊...enjoy ur pregnancy

1y ago

sy pun ada gdm & on ubat masa pregnant dlu.. Alhamdulillah dpt bersalin normal tp diawalkan ke 38 week dr due date sbenar..skrg usia ank dh 18 hari😊

wslm. sy disahkan gdm masa pregnant anak ke 3. mula2 rasa down juga,pengalaman pertama kan. bsp pertama kali bacaan pagi 5.5,tp doc bg peluang bsp lg 2 minggu utk pastikan sama ada sy boleh tolerate utk diet shj atau perlu ubat. lepas tu,sy buat research melalui pengalaman ibu² dlm app ni dan buat carian di internet tentang gdm. Alhamdulillah,bsp kali kedua result cantik dan doc bg bsp sebulan sekali. sy masuk group kencing manis di fb dan mula buat LCNS. sampai la hari bersalin sy masih lg dlm kategori gdm on dc. masa 35w sy jumpa doc,sy dibagi surat IOL utk serah diri 39w 1d di hosp. tp tak sempat pun sbb 38w 1d sy bersalin tanpa paksaan. yg penting masa pregnant jgn stress,buat LCNS,ambil masa sebulan je badan sy utk biasakan makan minum tanpa gula putih. nasi pun sesenduk rata sy dah kenyang. mungkin sbb tu juga berat sy tak pernah naik sampai la bersalin.

saya gdm on dc. makan mmg kena control. makan sikit tapi banyak kali. make sure makan sayur and lebihkan air putih. lps tahu gdm, saya mmg kurangkan gula kawkaw, air manis tak minum, coklat ke apa saya kurangkan. alhamdullilah bacaan cantik. bila gdm ni mmg banyak risiko, mcm saya dr kata baby besar dr size sepatutnya. masa last check up bfr kena warded, berat baby saya 3.4kg. masa lahir berat dia 3.39kg hehe saya bersalin normal at 38 weeks. takde induce ke apa. lps bersalin baby tak kena tahan wad. alhamdullilah dipermudahkan.

Sy . Gdm on ubt dgn insulin .. sangkut gdm awal2 bukak buku 13week 😅😅 time puasa cek gula 7.1 . Lepas 2jam minum air gula 14.3 … terus refer dr and dr refer pulakk pg hosp .. so kene warded 4hari sebab nk pantau gulaa . Nangiss oii padahh nk cek jeee gula mase kat hosp .. even mkn makanan hosp bg pun gula ttap tinggi sampai sy kne marah dgn dr ckp sy mkn makanan luar kee ? Sy jwb tk sbb mmg mkn makanan hosp bg jee . Lgpun family sy ade sejarah kencing manis .

wsalam .sy ank ke2 sgkut gdm...lpas tu kna bt bsp 2 mggu skli...pstu kna cntrol mkn suku suku spruh..awal2 sy follow btol..lpas tu time tringin mkn je ape2 tp jgn la mkn time 2 3 ari nk bt bsp mmg sgkut la..sy berat je sllu naik byk..xyah nk stress2 la..bt mcm biase je...skrg bby dh 4 bulan dh.lahir 3.2kg..mse brslin serah diri 39mggu 6 hri gdm dc..40mggu 1 hari bru bersalin kna induce ubat...

Saya anak kedua sangkut gdm..gdm on ubat..bersalin awal 38 weeks..kena serah diri..doc akan bg tarikh bila kena serah diri.. Sepanjanh mengandung tu kena jaga makan..sbb kena buat bsp..kalau bacaan tak cantik akan bertukar ke gdm on insulin..jadi sepanjang megNdung tu mmg kena jaga pemakanan..jumpa dengan dietitian untuk tahu cara makan yang betul..

sy GDM anak no2 gdm on control..skg pregnant ank no 3 gdm jugak😊 tak payah sedih2 sis..sis nk makan apa mkn je ..nk makan bnyak ke sikit ke ikot sis lah ....lagi 4 hari nk check BSP sis jaga lah pemakanan tu jgn lh minum manis2 sgt bnyak kan mkn buah2...tu cara Sya lah orng lain sy tak tahu lah🤭😊

Saye gdm on ubat.. kawal mkn berat plak x naik.. last² nurse suruh jgn kawal mkn sgt… so saye enjoy je la dgn gdm ni.. ikut je ape doktor sarankan.. utk kebaikan diri dan baby… saya kena buat bsp berkala hari² …

Sye pon gdm ank first.. first time buat bsp tnggi terus msok wad .. doktr x saran kn on diet sbb sye cept hypo jdi dktr terus on insulin smpai skrng bsp 2 mnggu skli insulin hri2 kne cucuk..