Gdm masa hamil

Sapa dekat sini pernah kena gdm masa hamil sy hamil ank no 3 sangkut gdm tp jarang mkn manis2 tp stil sangkut risau pulak sebab festime kena

6 Balas

Sy dlu sangkut jga utk ank ke 3 n 4,ank ke 3,first buka buku tu dh sangkut... Ank no 4,masa 7bln sangkut...bnyk faktor jgk la nape sangkut,sbb sejarah keluarga, sbb lebih berat bdn, fktor usia...tp klau control elok2 xdk pe y nk d risaukan... Sy dlu jga mkn dn bnyk kn minum air masak je... Alhamdulillah bsp cantik je tiap kali cek... Klau bsp cantik, kdg doc bg gap skit g check bsp tu, xde la kerap ulang alik g kk... Semoga Allah permudahkan segala urusan awk... 🤲

Sy gdm utk first baby.. doktor saran diet control saja.. xkritikal hingga perlu insulin.. sebulan sekali akan test bsp.. Alhamdulillah lepas bersalin xde gdm.. Mungkin puan juga ada gdm masa mengandung saja.. Kne lebih berjaga dlm pemakanan sbb xnk bayi besar dari usia kandungan dan lain2 masalah 😅

takda apa pun puan. just jaga makan je. awal2 ni doktor akan suruh on diet dulu, cek bsp 2 minggu sekali. andai ada salah satu bacaan bsp tu kantoi, doktor akan on ubat/insulin. cuma kalau on ubat/insulin, kena serah diri masa 38w. on diet boleh bersalin ikut due date.

sy anak no 1 pun dh kena🤣..mula2 tu stress..lama2 tu ermm dh biasa...sy mmng x suka makan manis sblm mengandung..waktu mengandung pun mmng xda.. sbb hormon time pregnancy ni ... sis jaga mkn je..buat bsp..

Kne diet sis mkn suku2 InsyAllah nti checkup normal je gula

jaga makan je