Susu Badan Sikit

Assalamualaikum.. Ada ke sesiapa yang boleh bagi tips banyakkan susu badan. Macam2 dah buat.. Makan milk booster, berurut, makan kurma dll tapi susu badan masih tak banyak. Kesian kat baby merengek je bila hisap susu badan. Sekarang baby campur susu fm.. Cumanya baby akan muntah susu balik?? baby baru 25 hari.

36 Balas

sama macam saya. kadang susu kite memang bnyak tu sbb demand baby banyak tu. kerapkan je menyusu dan kalau baby tido, pam untuk ransang. sangat penting supaya kekal positif susu sentiasa ada untuk baby dan cukup. sayabpon cam awk rasa susu sikit bila pam pon dapat sikit je. saya bnyk tanya pengalaman pd org yg memang bf anak. saya pon bg susu formula sbb baby merengek je and slalu muntah rupanya perut dia penuh. dia nk sentiasa susu dgn saya tp sbnrnya nk ngempeng. tu cara dia rasa selesa. normal untuk baby yg baru nk kenal persekitaran.

4y ago

just please kerapkan susu badan dan jgn bg susu fm kalau baby takde masalah jaundice ke apa. kalau memang niat nk bf memang akan penat sangat sbb menyusu ni penat. susu awk cukup je untuk baby, saya pon cam awk jugak slalu rasa insecure.

Kerapkan menyusu. Jangan risau kalau baby asyik menangis tak semestinya dia lapar. Mungkin tak selesa, bedung tak betul atau suhu bilik tak selesa utk dia. Cuba pasang white noise mungkin boleh membantu. Mak jangan stress sangat, makan kena cukup dan yg berkhasiat. Air pun kena cukup minum, jangan catu. Cuba cari cara tenangkan baby. Kadang-kadang dia nangis sebab tak cukup tidur. Environment baru utk baby. Sabar ye mak. Banyakkan berdoa juga ☺️

Kena kerap susukan baby.. Saya pon sama sblom ni ada masalah mcm awk. Pening saya pikir kt mana silapnya, last2 baru tahu ibu yg direct breastfeeding ni jgn biar perut kosong@lapar. Lps habis menyusu baby automatik rasa lapar kan terus mkn sis. Jgn tangguh2. Sambil menyusu standby air kt sebelah biskut/roti. Saya keep on buat camni Alhamdulillah susu byk sampai basah baju. Siap boleh pump lg simpan dlm freezer😊

Sy pun susu sikit. Mslah sama. Mkn mcm2 still mcm tu. So sy buat mcm ni. Sy breastfeed dulu. Lps tu klu dia nk lg minum, sy bagi susu formula. Sy guna susu enfalac a+. Anak ok. Everytime dia nk minum, sy bg breastmilk dulu. Jst nk make sure susu badan still pumping...

Sy pun macm tu masa mula2 bersalin.. Mak sya masak kn sup ayam campur dengan papaya muda.. yg masi hijau2 tu.. Susu bandan sy jadi banyak.. Cuba sis try insyaallah bole bnyak susu.. Mindset kena positif ye jgn stress2 # semalatberpantang

4y ago

Ya mcm ni sis.. sy pun sama.. susu bdn okey terus..

Kerapkan menyusu bby....pastikan lactation betol,tnye nurse mcm mne cara lekapan yg betul,nty nurse ajarkan...kdg bby nangis sbb dye xdpt nk sedut dgn betol tu...set dekat mind susu bdn sy byk n cukup tu untuk bby...

Stop bagi FM perlahan-lahan dan kerapkan susu baby. Susu based on supply&demand. Untuk milk booster, lain org lain. Boleh cuba Horlicks, air halba, lobak putih. Yang paling penting jaga water intake.

Bnykkn minum air masak,makan lobak putih dan pling penting jgn stress.. Mcm sy, bila bf bby ,kita jadi lapar, sy kan mkn jea bila lapar.. Kerapkn mkn dlm kuantiti sikit..

Kena kerapkan bagi baby menyusu untuk meransang penghasilan susu.. mumy kena always positive yg susu kita ada cukop untuk anak.. Makan makanan yg seimbang n sihat..

Rehat juga perlu cukup. Kalau xcukup rehat pon xde susu. Try pump juga, dia akan merangsang breast utk produce lebih susu. Pump selepas bf utk beberapa minit.