baby susah berak

Assalamualaikum, 28/02/2020.. sy nak tny anak sy br 27hari, bile berak rase mcm seksa sgt. Smpai merah pdm muke meneran, kengkadang smoai 2,3jam nak tggu die berak. In between die akan tertido,bile bgn akan meneran lagi. Sy nak tny doc kk,tp doc ckp normal. Asalkan najis baby cair/lembik.. ade tak ibu2 yg pernah alami bende ni? Sy da try urut perut, buat senaman basikal n senaman utk senang berak. Tp x jalan jgk.. cian baby..

2 Balas

Semoga sis dipermudahkan urusan ye. Aamiin 🤲🏻💕 Experience saya pulak sis, anak jarang2 berak. Masa berpantang dan kurang 1 bulan juga umur dia masa tu. Anak saya berak 7 hari sekali, 14 hari sekali, lepas tu 7 hari sekali lagi. Tapi dia tak ada tanda2 meneran. Saya pun, setiap kali prgi kk mesti tanya doktor. Gi check up hospital bahagian Pediatrik pun saya tanya pasal masalah anak saya. Sampai gi klinik swasta sebab nak tnya pendapat doktor yg berbeza. Semua doktor kata, itu normal untuk baby asalkan baby hanya minum susu ibunya. Dan memang baby saya hanya minum susu ibu. Macam2 juga ikhtiar saya. Buah senaman kayuh basikal pada baby. Basah kan cotton bud, dan urut cotton bud tu dekat luar dubur baby. Saya pun beli tasneem T-rub balm Kemudian urut pada perut baby dgn urutan I love U. Sis boleh tengok kat Internet cara urutan ni.

4y ago

Tula.. sy ade google ramai yg mcm sis. Baby x berak beberape hari tp anak sy die nak berak cume x kua najis die bile meneran. Doc ckp ade setengah baby tak pandai meneran lg. Mlm td kol 1pg smpai kol 7pg ni br die berak.. 6jam bgn tido bgn tido dok meneran.. sy da buat urutan tu sume tp x jd jgk.. terima kasih sis mendoakan 🌹

Baby sya dlu pula smpai 11 hari x ada berak. Msa tu umur bru 1 month...dh tanya doktor dn dh buat mcm2 urutan...mula2 mmg struggle...tp skrng klau dia x berak smpai 5 hari sya mkan benda2 panas cth halia dsb..bila umr dh 5-6bulan dia sdh terbiasa berak 3-5 hari.