Morning sick Ooooo

Assalamuaikum mommies semua, nak tanya saya baru masuk 7w semalam and start dari 6w4d tu morning sick teruk sangat2 tak daya di buatnyaa. Mak dgn in laws semua cakap makan je tapi tulah badan saya tak boleh nak terima makan apa2 ada tak any tips nak lawan morning sick ni sebab saya bekerja penat badan dibuatnya bila asyik pening & muntah2 😔😔

15 Balas

Sama cam sy.. Morning sickness, bkn morning je, afternoon, everning, night tiap masa lah nk 🤢🤮 hahahha 😂 skang preggy da masuk 2 bln.. sy mkn buah, try mkn buah sis.. sy mkn buah hilang loya.. klo lapar mkn buah.. pastu mkn mkanan ala² pedas² masam.. cam tomyum, sy makan tomyum ltak sayur bnyk2 mkn ngn glass noodles..pastu bubur nasi, mmg tu je menu sy buat masa skang.. 😅 asal mkn, cri mknan yg sis boleh masuk, janji berkhasiat 💪

Waalaikumsalam. Apa yang mak dan in laws awak cakap tu betul. Kena makan. Bila tak makan lagi teruk pening, mual dan muntah sebab acid reflux dah naik kat atas. Awak kena try and error apa yang awak boleh makan sekarang ni. Jangan skip makan atau makan lewat. Elakkan makanan yang berminyak dan pedas. Itu sahaja tipsnya. Trust me, it do works! Semoga dipermudahkan 🌹

mak awak & in laws ckp tu betul.. nt pergi klinik bgtahu kt misi pun dia ttp paksa suruh mkn.. sbb janin sgt memerlukan zat & nutrisi yg cukup dri ibu.. elakkan kerap mkn pedas & berminyak.. klau x blh telan nasik.. telanlh mee ke apa sbg pengganti nasik.. lauk plk try n error.. rasa blh go dgn tekak.. telan.. rasa x blh go mkn ckit je.. janji mkn..

paksa makan,,jgn ikut bdn sb awk skg bwk lg satu nyawa..kalo awk x mkn,hb awk akan cepat turun..so utk sihat,mkn lah..yg penting jgn ambil mknan yg boleh buatkan awk cepat loya..kdg2 bnd pedas dan berminyak boleh jd penyebab loya yg teruk..so kurangkan mkn pedas dan berminyak..

saya pon lebih kurang awak jugak 7-8 weeks. week ke 5-6 hritu sgt teruk. tp saya try n error mknan yg saya boleh makan. contohnya buah buah, roti gardenia cicah susu/milo. atleast lapik perut. skrg pon masih yg sama cuma nasi kdg kdg mood boleh makan bru saya makan

Cuba try and error satu mknan yg bole makan. saya morning sickness teruk sampai kene admit.. saya hanya bole minum Horlicks O n hokkien mihun kosong saje. saya repeat rutin ni shj selamat 4 bulan. tapi ibu kene mkn jugak something.. you can do it...

Sy pun start 6w bru morning sickness. Mkn nasi muntah. Mkn tembikai lega. Pasta roti pun okay. Tgk lauk pun kdang2 mual nak2 sambal. Sy dri awal smpai last trimester smbal x mkn pun. Paprik boleh sbb masam manis n serai lebih.

kena try makan jugaa mummy, nanti berat tak naikk. sy pregnant dulu 1st trimester mmg morning sickness teruk & saya makan veloxin ubat tahan mual/muntah tu. mmg membantu sangat sangat. ada la sikit selera makan lepastu

Sy pun alahan teruk. Kena make sure minum air banyak. Try cari apa yg awak boleh terima. Macam sy haritu makan biskut. Kena wajib paksa makan tau supaya ada tenaga. Sy sampai kena warded sebab dehydrated.

Sy pon Sme start 5w semua mkn xkne skunk bdn mmg x bolh trima ap2 maknan tpi paksa jgk mkn wlaupon tekak mmg xnk terima..lgi2 nasik mcm dh jdi musuh utama tpi nak xnk telan jgk..smpai xtaw ap y die nak