Sakit kaki

Assalamuaikum Mommies. Saya preg dah 19w++.Nak tanya, normal ke kalau sakit kaki dari punggung sampai ke tumit ? Padahal tak ada jalan banyak pun tapi sakit dia yaAllah, macam baru lepas merentas desa. Nak jalan pun seksa. Bangun tidur berdiri, time tu lagi sakit. Kenapa ya ?

1 Balas

Waalaikumussalam, normal tu sis. Cuba sis try rendam kaki dengan air suam, pastikan sebelum tidur pakai stokin dan boleh juga guna minyak angin atau tampal salonpas. Mungkin Ibu2 TAP lain boleh share experience dan tips juga untuk situasi mommy nisa ni.

4y ago

Kaki sakin mungkin disebabkan berat baby menambah tekanan pada kaki ibu bila berdiri. Jadi, walaupun berdiri sekejap, rasa sakit tu berpanjangan. Mungkin juga sebab hormone ibu mengandung. Ini pendapat saya yang takde sebarang background ilmu perubatan 🤭😂. Mungkin boleh tanda pendapat nurse masa monthly check up.