Baby preterm.

Assalamu alaikum ibu2. Ada tak mommies yg ada anak preterm/premature baby? Berapa bulan baru baby mommy bergolek/meniarap? Mommy kira ikut bulan dia lahir ke atau ikut due dia? Boleh share pengalaman tak?

1 Balas

saya ada anak lahir pramatang... dia lahir pada 34minggu. dari pengalamn saya kira umo bayi pramatang sama ikut bulan bila dia di lahirkan wlaupun dia pramatang cuma baby pramatang ni special sikit skills dia ada yg cpt dan ada yg lmbt mengikut pd umo spttnye..mcm anak saya dlu umo 2bulan setengah dah start belajar bergolek dan meniarap..tapi apa2 pun stiap perkembangan anak adalah berbeza..ada cpt dan ada yg lmbt ..puan jgn berputus asa ya..in shaa Allah dia psti akan blh lakukan wlaupn pnh d lahirkan pramatang..mg dpmudahkan segalanya..aamiin

3y ago

aamiin. Kata kwn pd suami sy umur setahun baru bagi mkn pun takpe sbb ade jiran dia dia bg anak premature dia mkn pd usia 6 bulan dan skrg ada sakit pd usus. Kami pun mcm tak make sense sbb kasihan pd baby dah setahun baru dpt merasa mkn. Anak sy ni klu buat tummy time dia bukan angkat kepala tp nyot2 jari. Sy stimulate dia pun dia akn buat apa yg dia nk juga. Kdg2 trfkr nak pakaikan dia mittens balik.