SEDIH DAN TAKOT

Assalammualaikum..genap kandungan 37 week(3/2)..sy langsung xrasa gerakan baby..mlm tu sy tros pergi hspital untuk buat check up..akhirnya sy tewas doktor suruh admit ward selama 2 hari untuk doktor pantau baby dlm kandungan..dalam masa pemantauan,alhamdulillah baby dh gerak mcm biasa..doktor hnya ckp mgkin baby sleep..doktor suruh sy buat pilihan untuk induce @ tidak..sy pikir kalau gerakan baby dh okay..xde ape2 mslah..untuk ape sy induce..lgipun baby xckup bulan lg..bru 37 week kot..sy xnk ambil risiko,tkot ape2 berlaku pd bby..so sy buat kputusan biar smpai trun tanda..so doktor dh boleh suruh sy discharge..due date sy 25/2..so doktor bg appt 21/2 dtg blik untuk follow up..serius la..1 hari bby xgerak,sape yg xrisau kann..😓

SEDIH DAN TAKOT
6 Balas

Sis 37 week tu dah cukup bulan. Ramai sangat kawan2 saya lahir 37W 3 hari ada. 37W 1hari ada. So, tak payah risau. Btw, kita geng. Saya pun tarikh due date sama dengan awak. Saya pun baru lepas jumpa pakar O&G. Dan sy pun tak ada turun tanda2 nak bersalin lagi. sy kena serah diri selewat2nya 25/2 jika belum melahirkan. baby saya estimate berat 2.6 skrg, so kecik je. Tak ada apa2 masalah sprti HB, GDM dn lain2. Baby pun tak ad ap2 komplikasi. Melainkan hnya sy short status. Tapi still boleh beranak normal. jadi, doc kata sy boleh tunggu saja tak perlu induced atau apa2. cuma perkara yg bt sy risau adalah takut baby berat cepat naik sbb lambat keluar kemudian takut kena emergency ceasar. Tu je. buat masa ni contraction sy tak rasa sangat, biasa2 je. eh, terpanjang pula kongsi. alhamdulillah baby sy pun bergerak aktif.

sama juga saya haritu 37W, tapi masa doktor suruh warded saya bertegas nak balik sebab ctg pun okay. dari haritu mmg saya monitor betul² baby. perasaan saya macam TT, 37 minggu memang cukup bulan tapi ada banyak manfaat kalau boleh smpai 39 minggu. Sekarang 38W5D dah masih tunggu tanda.. Tapi serius risau jugak, lusa ni checkup kalau doktor advise induce saya akan induce je kot

37wks dh cukup bulan sis.. ramai geng² ibu preggy bersalin dlm 37wks.. 36 pun ade.. baby pun berat okay .. tapi takpe.. org ckp induce sakit.. saya skrg 38wks.. dok menunggu bila baby nak kluar ni😅

37w dah cukup bulan sis..kedua anak saya bersalin pun 37w..bykkan pergerakan,senaman dan bersama suami masa dh 37w ni utk cepat bukaan..

37 weeks tu dah cukup bulan puan... semoga dipermudahkan urusan bersalin nnti

37w dah ckup bulan. xyah risau. ramai je yg bersalin 37w.

1y ago

sye natural contraction. tpi poor progress, doc induce 2kali. sakit dia sama. beranak mana2 pon sakit. xkira la natural ke induce ke czer ke vaccum ke. semua sakit.