Cara Mengatasi Hb Low

Assalammualaikum semua.. Saya nak bertanya la.. Saya sudah makan vitamin c dan ubat² doktar bagi.. Tetap hb low.. Sekarang 17minggu.. Boleh bagi cadangan tak.. Makan apa yang boleh hb naik semula?

7 Balas

bulan lepas saya check hb 11.1. saya amalkan makan buah jambu batu, delima, epal hijau, mangga, oren, kurma dgn kismis je hri2. lepastu ad la sulam sikit dgn pati delima gulsan tpi tkda la makan hri2 cuma makan time teringat je. pastu dh lama sikit tu saya mcm cepat pening, cepat letih rasanya sbb hb drop kot tpi tk p check kt klinik lgi. saya try order organic milk booster. duk mnum tu je tu pun tkda la hri2. bulan ni p checkup kt klinik hb 11.5 . alhamdulillah nk kena maintain bgi naik 12 pulak nt ok laa😇

2y ago

ok baik puan.. terima kasih bagi tips dan info 😊

Kalau ubat tambah darah tu try makan pagi before breakfast. Minuman/makanan bercaffein semua jgn ambil dulu. Termasuklah teh dan choc. Kerapkan makan buah jambu batu, kurma, buah tin, aprikot. Semua tu tinggi kandungan iron utk naikkan hb

amalkan minum air lemon suam tanpa gula. minum 3 kali seminggu Inshaa Allah hb naik..

Awk makan ubat dgn air limau/sunquick tanpa gula tak? Elakkan caffein, milo.

ok baik.. terima kasih semua 😊 bagi tips dan nasihat

Jambu batu, hati ayam, oren, kerangg

Pati delima