Anak pertama

Assalammualaikum, saya nak kongsi kan anak pertama saya girl, dia susah makan nasi.. kalau yg merapu-rapu tu dia makan.. sekarang ni saya buntu mcm mana saya nak sruh anak saya makan nasi.. susah lah saya nak kene paksa dia, dkt tangan mesti kene anak rotan atau hanger baru dia nk makan.. mcm mana nak sruh dia kerap makan dri makan yg merapu-rapu tu..

5 Balas

ank girl sy pn mcm tu lps dh lame sy tnggl kn dgn atok nenek dy . brmula dri awal balik sis . kita yg sbgai mak ni yg kne sorok semua mknn mengarut tu . dia akn lapa dn akn mkn lps nmpk kita mkn nasi . sy dh cube . Alhamdulillah ank sy tu dh mkn bnyk nasi semula . klau xmst 1 2suap pastu dh xnk . sy xrotan ank . sy pgg je dy supye xmkn brjln . pastu sy mrh dgn buat muka mrh je . klau rotan ank tmbh tkot nk mkn sis .

4y ago

ye sis smoge brjaya la ye . ank ni mmg ad mse2 dy nk mkn pastu xnk pastu nk balik . tuka2 mod

Wasalam .. dulu anak Sy minum susu je, lepas tukar susu baru nak makan.. tapi tu lah , susah nak makan nasi.. if bagi bihun , mee , spaghetti tersgtlahhhhh lju ! Skrg sy kena letak kicap n menu utama.. tak kisah lah telur ke ayam ke , janjikan nasi tu letak kicap.. baru dia laju nak makan.. InsyaALLAH, satu hari nanti sy off kn juga dari letak kicap tu 😁

Ank sy x suka mkn jajan atau yg ringan2 tu, tp kite jgn melarang sgt. Enjoy je. Sesekali kne bg, utk happy kn dy. Bg ikut kesesuaikn dn healthy la.. Ank x semestinye kne mkn nasi. Blh kreatif sdri.. Contoh buat jemput2 nasi, campur ikan atau ayam, dn sayur2.. Ank sy suke yg mcm ni. Dn mtk la nasihat doc atau misi klinik.

Boleh make note pe yg dy mkn, bdk2 tgh nk knl mcm2 jnis mknn n dorg sgt perlukan gula. Sbb tu dorg ad kecenderungan tuk ske bnd mnis...pnting tuk pmbesaran dorg. Nasi pn bole hidang mcm2 cre, boleh try buat sme2 or try mskn yg dy ske

Beli kiddit ubat selera mkn, ade jual kt shopee. Sy guna tu utk ank.. Pkai dgn istiqamah, insyaa ALLAH akn nmpk hasil yg baik. Hujung2 nt mak sdri letih nk bg mkn sbb kol 10 mlm ank nk mtk mkn nasi plk. Hahahaa..