Tips untuk baby yg susah makan

Hi mommies. Ada tips nk bagi anak makan tak? Anak saya next week nk masuk setahun dah still takde minat nk makan. Dari 6 bulan susah sangat2 nk makan. Bubur, nasi butir, finger food semua dia tolak. Kalau saya dgn husb makan kdg2 nmpk dia mcm nak makan so kami bagi dia rasa lepastu dia campak2 je mknn tu. Saya mmg dh tk buat baby food sbb dia taknak makan langsung. Saya bagi je dia try apa yg kami makan tapi still taknak makan. Ada lah hari2 yg dia nk makan tapi dlm seminggu tu 2 hari je lepastu makan pun 3 4 suap sikit tu je. Btw anak saya fully bf and mmg masih kuat nyusu.

3 Balas

Hi sis, sis ada try messy play tak? Bagi buah bagi ja dia makan main2 explore, pastu boleh bagi main pasir2, main tepung semua. Kalau makan nasi/spagetti semua tu bagi ja dia makan sendiri sambil dia pegang2 makanan tu and main. Biar ja kalau dia makan sikit, and mommy boleh sambil2 tu suap dia pelan2. Memang akan letih sikit sebab bersepah kan, tapi insyaAllah pelan2. Mommy boleh try buat dekat tempat yg senang nak cuci. Then nanti boleh ikhtiar rendamkan baby dalam epsom salt sama sis. InsyaAllah

tbh bila facing dgn keadaan mcmni, parents mmg kena byk sabar. sbb in future ank xblh bgantung dgn susu shj utk mmbsr. keep offering...try and error. try bg buah2 lembut..biar dia explore dgn pantauan kita.

2mo ago

tulah dh bagi buah pun taknak jugak lah dia. dia prefer makan sendiri so kita mmg bagi dia makan sendiri dgn harapan dia makan tapi dia main campak2. so while bagi dia makan sendiri mmg akan suap jugak. yg masuk mulut semua dia luah balik. buntu dah 🥲

Sama anak sy pun xnk makan. Tp kalau bg cereal baby tu dia mkn. Hehe..