Cara bagi anak berhenti susu botol

Anak saya dah 3 tahun..nasi susah nak makan..mintak susu ja..kalau kami tak bagi..dia akan mintak kat maktok dia..maktok dia akan bagi katanya dah anak tak nak makan nasi nak buat mcam mana..bagi susu pun tak pa..dia kata..kami cuba paksa makan nasi..kadang makan..kadang tak..stress bila pikir anak tak makan nasi..dah la dia dah besar..susu kerap sangat..ada cara tak nak bagi anak berhenti susu..?dia minum susu fearnleaf full cream..

1 Balas

Susu bagus utk dia tapi bila dia tak nak makan selain daripada susu, tumbesaran dia akan terjejas. Perkembangan dia boleh terbantut sebab dia tak dapat khasiat lain. Cuba puan slow talk dgn maktok dia yg dia perlukan nutrient lain selain dari susu. Jangan paksa anak, lagi dia akan jadi degil dan tak nak dengar. Cuba pujuk. Main reverse psychology.