TAKUT TAPI HAPPY ..

Assalammualaikum .. pda mmy2 yg da ada pngalaman bersalin anak pertama .. skit sgt ke rasa bersalin tu .. ? sebb rmai yg kata masa brsalin tu nanti akan tr koyak kena jahit kena selok berkali2 la .. YaAllah serius takut sgt ..

1 Balas

Jangan takut lah . Ibu ibu kan kuat sebab tu Allah bagi tugas melahirkan ni kat ibu ibu . Kalau first nak kena seluk tu akan rasa terkejut sikit sebab awkward kan . Lepas tu sakit contraction tu bukan lah dari awal tu dah sakit teruk . Dia start dengan slow dulu , makan masa nak buka tu , nanti makin lama makin sakit , makin baby turun nak keluar makin sakit . Kalau anak pertama selalu makan masa nak ada bukaan tu , and pihak hospital selalunya takkan seluk check bukaan tu , first masa kita dtg tu dia check sekali , lepas tu tunggu lah sampai separuh hari ke baru dia panggil lagi kalau kita masih bertahan sebab nya kalau check banyak kali takut ada jangkitan . Kalau awak dah tak tahan sakit sgt boleh bagi tahu nurse . Jangan takut pasal gunting tu , nanti masa teran tu tak rasa dah sakit tu sebab sakit kat tulang pinggul tu lagi kuat . Dia bukan sakit macam sakit luka tu , dia susah nak explain tapi akan rasa sekejap je insyaallah . Banyak berdoa ye . Nanti baby dah keluar rasa sakit terus hilang

5y ago

Ada orang tanya kat doc possible ke untuk tak terkoyak tu . Lepas tu doc cakap kalau awak punya tu longgar maybe lah takkan terkoyak 😁 . Baby saya 2.8 pun kena gunting . Insyaallah lah tak de apa . Gunting sikit je , jahit pun rasa macam kena gigit semut . Lepas tu seminggu dah okay dah . Jalan jangan lasak sangat . Kepit , 3 hari pertama jangan banyak jalan