3rd Degree tear

Hi mommy semua , saya dh bersalin 7/11 haritu . Saya punya koyak 3rd degree . Skrg dh 1/2/2020 , tapi masih rasa ngilu dibawah . Suami kata luka dh elok and dh cantum , cuma Saya down sgt . Ada tk mommy2 yg sama nasib mcm saya . Koyak 3rd degree 🥲 skrg saya takut utk tggu hari ke 100 . Takut nak bersama dengan suami 😭 saya tak readyy 😢 boleh tak mommy2 yg senasib dgn saya bg kata2 semangat . Saya takut sgt . Smpi skrg saya tk berani sentuh tmpt jahit . Nak tgk pun takut 😭#firstbaby #1stimemom #bantusharing

12 Balas

sy bersalin czer tak jejas kt bahagian bawah pun..bersalin buln 10/2020..skrg dh 02/2021..masih xbersama suami..sy fobia..tempat czer pun suami yg cucikan..sy takot..skrg bby dh 4bln dh...suami pun tak ada minta nk bersama ke apa..dia pun tak sampai hati..harap suami sis boleh bertimbang rasa la sikit...semoga sis sabar ye..kuatkn semangat..semoga dipermudahkan..aamiin..

ngilu tu permulaan sis , lama2 nanti hilang . jangan down ye . sambil tu sis rajin cuci bawah dengan air suam2 asam jawa atau rebusan manjakani . dan rajin buat la seminggu sekali minum air manjakani campur madu . saya bersalin normal dan ceazer . jangan pikir sangat ye tak elok untuk kesihatan .

makan masa,bila bersama mnta suami berhati hati slow slow jika awak x selesa mnta kelonggaran suami mesti memahami untuk situasi sis,mula mula lagi bila trauma koyakkan byk jdi jalani tnggjwab pelan pelan dua pihak bri kerja sama dan memahami satu sama lain punya kehendak,

Saya yang bersalin czer tak berjahit bawah pun seram sis tunggu hari ke 100 tu😂 Mungkin sis boleh pujuk & kuatkan hati untuk tengok/sentuh sendiri tempat jahit tu supaya sis boleh yakin yang jahitan memang dah betul sembuh. Semoga dipermudahkan urusan🌹

saya dulu pun macam tu gak , rasa takut nak bersama bila dah 100 hari . ye la suami kan , saya cekal kan juga hati tu . alhamdulillah tak sakit pun .. perasaan takut pun hilang . jangan risau ye puan 😊

saya dulu waktu anak pertama pun saya tunggu dulu sis dalam 100++ hari, (tak ingat koyakan saya tu degree ke berapa) rasa ngilu tu hanya Allah yg tahu. take time sis, biar ready dulu fizikal mental.

Alhamdulillah .. luka saya dah elok .. ambik masa 2 bulan lebih baru rasa okay .. hari ke 102 , baru bersama suami .. tak sakit cuma ngilu je .. and kene slow2 .. tkleh ganas2 sgt ..

Sis. Saya 3rd degree jugak. Sakit tak bila nak buang air besar? Saya dah 50 hari ni sakit lagi bila nak membuang. Sakit gilaaa. Menggigil2 pulak tu. Sis sama tak?

4y ago

Saya mmg mkn lembut najis tu. Tak jalan gak. Tulaa. Saya tgh try nona roguy. Harap2 okay laa lepas nii

Cuba awak tengok sendiri luka jahitan tu dulu . Kalau awak tgk baru awak thu dh sembuh ke tk . And baru puas hati 😅

sama dgn saya lah, sye 3rd degree tear sekarang termengandung lagi masa anak 10 bulan