Tiap waktu muntah

Assalammualaikum. Nak tanya, kali pertama preggy. Kalau kita sentiasa muntah setiap masa, ade yg kata bahaya sbb mkanan tak masuk smpai ke kandungan betul ke?

1 Balas

Kalau makanan xsampai ke kandungan baby akan serap makanan drpd badan kita. Dia akan amek nutrients dlm bdn kita kalau mummy xmakan apa2 pun.... 😅 Tapi.. xbaik la mcm tu kan. Tkut ad juga kekurangan nutrient. Dan kurang nutrient pun xbgus utk mummy. Mummy pun kene la sihat utk baby. Muntah 1st trimester mmg normal. Sy muntah teruk sampai xboleh makan dr week 7 sehingga awal trimester kedua. Hanya makan tembikai sahaja. Almost admitted sbb kurang air dlm badan. Bila awk muntah2 just make sure kandungan air cukup sama ada mnum air masak banyak (walaupun muntah balik) atau makan buah berair mcm tembikai sy mkn. Sy mnum air dan tembikai, xmuntah laaa. Makan benda lain muntah. Xmakan pun muntah haha. Stress. Sampai susut berat mendadak sgt sgt. Apapun. Make sure air cukup.