Baby kurang gerak

Assalammualaikum nak tanya, baby saya kurang gerak hari nie, tak sampai 10 pon lagi. Selalu 4.30 da 10kali da. Nie dia gerak pon saya yang paksa tekan2 perut goyang2 kan perut & minum ais. Tapi baby kerap mengeras. Saya baru 31w6d. Perlu pergi clinic ke or terus ke hospital ye ? Risau la.

5 Balas

kadang bila dah masuk 3rd trimester baby dia kerap tidur atau ruang dia nak bergerak semakin sempit .. saya masa 1st pregnant sama juga macam puan risau sangat pergi ke hospital doc buat ctg rupa2nya baby dia kuat tidur sampai misi goncang2 baru baby dia bergerak macam biasa .. kalau bagi saya ia normal selagi mana kita masih rasa gerakan baby kecuali puan tak rasa langsung pengerakkan baby itu yang patut dirisaukan ..

2y ago

alhamdullillah puan ..

saya baby kurang gerak, dari 9 pagi sampai 9 malam baru 6 kali gerak. terus g hospital. warded sehari sebab nurse nak monitor heart beat setiap 4 jam. Heartbeat okay and gerakan keesokan hari tu semua baru dia kasi balik. better pergi hospital je sis kalau risau. Anak dalam perut kita tak tahu dia okay ke tak.

2y ago

Alhamdulillah saya pergi da hospital tadi, sbb hari nie pulak dia kerap mengeras. Alhamdulillah semua okay, tapi ya Allah first time masuk muncung itik tuu, sakit diaa 🫠 tapi Alhamdulillah baby baik2 sahajaa.

Waalaikumsalam. Mommy boleh baca artikel ni https://my.theasianparent.com/baby-dalam-perut-kurang-gerak/?utm_source=search&utm_medium=app Perihal tak cukup tendangan boleh pergi klinik dulu untuk check nadi baby dll. Kalau pergi hospital pun boleh cuma kena queue lama sedikit.

2y ago

Sama² moga baby dan mommy sihat selalu ya

Sama la dgn saya hari nie. Selalunya 4.30 dah siap. Hari nie kemain lambat pukul 5.30. Sejak masuk 33w makin lambat 🥲 kalau risau sgt gi hospital sis.

2y ago

Pergi tau. Kawan saya baby dia check jantung dah drop, dpd malam td kurang gerak.

saya pon pernah sekali mcm tu..tp pkul 6.30 bru cukup 10 kick.tu pon bg makan manis2 n minum sejuk.dia tidur lama sbb malam active sgt..

2y ago

ya sis esoknya dia gerak macam biasa..kalau nk malam masih tak ckup 10 sis pergi hospital terus risau jugak sbb nurse pernah pesan kat saya ada kes bby lemah sbb terbelit tali pusat..