Acid folic

Assalammualaikum, hai saya baru prgnant 5weeks 6days perlu mkn acid folic ke? Anak sulong ni.

39 Balas

Yep.. Memang wajib makan... Tapi doc atau nurse tak sarankan makan acif folic yg beli dekat farmasi... Macam saya makan acif folic dari shaklee alhamdullilah nurse mmg benarkan dan suruh terus consume shaklee sahaj

4y ago

tu laa . knp tk sarankan beli dekat farmasi ye ? shaklee boleh pulak ? mcm sy makan kk punya je

sebelum mengandung dah start mkn.. sbb nak baby sgt.. dri jan2020.. dah dua kali pregant tahun ni.. bln4 operate buang tiup.. bln6 lekat blik.. memang rancang utk hamil..

Wajib..itu la jugak yg doc akan suruh ble ke klinik d awal pregnancy..jgn miss folic acid sbijik shari time perut kosong stgh jam b4 makan or 2jam lepas makan..

spatut nya perlu mkn sblum merancang nknank lg..o lbh tpt..sblm rancang nk kawen..n bila dah tahu pegnen ni..wajib...xkira la brand apa pun...xpun pg dulu kk..

Pergi sis.. Sangat perlu.. Kalau sis belum dapat ubat dari kk, sis boleh je makan folid acid dri farmasy.. Folid acid tu penting untuk pertumbuhan baby..

bleh bca dkt google, kepentingan folic acid semasa hamil...bykkn mmbaca klu dh bkal mummy to be...folic acid tu yg pling pnting...

Perlu, bahkan sebelum rancang nak ada anak, memang kena makan. Makanan pun kena jaga. Minum pun tak boleh tinggi kaffien dan gas.

perlu makan sis, seawal kehamilan hingga usia cecah 4bulan.. and kalau nak teruskan hingga 9 bulan pun tak ada masalah 🤗

perlu, saya boleh kata hampir wajib hehe sebab doctor mana pun saya jumpa semua suruh makn folic acid.

Acid folic penting utk baby. Lagi lagi 3 months ke bawah. Sbb baby baru nak membentuk.