Folic acid

Hai. Bleh ke klu mngndung xnak mkn folic acid

24 Balas

boleh je. tapi tahu tak fungsi asid folid tu utk apa dear? asid folid ni fungsi utk cegah kecacatan pada janin dlm rahim awak. contoh kecacatan yg boleh berlaku if kita xmakan asid folid adalah tempurung kepala baby tidak terbentuk dgn baik. sebab tu kita digalakkan ambik asid folid 3bulan sebelom nak pregnant sy share link dr page fb doctor imelda balchin pakar o&g sendiri. https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid0vQZcbs1UHVFQfc3Qf87kckGHxGSWNrFVNMy9WhDHNyf17JVRZ84gTGtzbKDY35uHl&id=679746658&mibextid=Nif5oz https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid02GtYtkV1s5zkV8WwEibXDXCeqk6juJnRc8SY9gv19a5Ms5WdHEHFjv2vCHm8BRxZKl&id=679746658&mibextid=Nif5oz

6mo ago

sama2 😊

Ade je yg xamik folic acid ngn ubt tmbah darah semasa mngndung.. Cth kazen sy ank dia dua2 dia xmkn apa2 ubt sbb dia dri kecik xsuke mkn ubt tpi mse dia mngndung even dia xamik folic acid atau ubt tmbah darah tpi dia mkn mkanan berkhasiat la, dia mnum susu HL... Alhmdulillah dua2 ank dia sehat sempurna.. Sy crite ni pengalaman org lain sbgai cth, bkn tujuan utk mnggalakkn.. Tpi nasihat sy if xde mslh ape.. Better amik folic asid😊

6mo ago

itu kira rezeki kazen awk, x semua orang dapat rezeki mcm kazen awk... 🙂 ingat jika da tau benda baik tapi kita abaikan kita sendiri yg akn tanggung resiko bukan orang lain, folic acid itu penting x kira awk mkan jenis apa janji folic asid...

Awk ade sbb tak knp taknk mkn folic acid? klau bersebab mungkin boleh consult dr tanye mcm mne. TAPI kalau takde sbb jangan lah jd ibu yg pentingkan diri sendiri suka² taknak mkn asid folik ni. Kita kena usaha yg terbaik utk kandungan kita, kalau apa² terjadi pada kandungan awak, awak dah tak boleh nak menyesal nanti sbb awak yg pilih.

Asid folic tu penting awk. Mcm sy memang sblum preg sejenis takleh telan mana2 ubat. Mcm2 cara cuba utk mkn ubat still tk jln. Demam ke sakit x pernah mkn ubat. Tpi kli ni preg sy paksa diri sy utk mkn demi kebaikan baby nanti. Alhamdulillah Allah permudahkan urusan sy automatik sy blh mkn telan ubat.

Kenapa taknak makan? Alahan ke? Boleh taknak makan. Tapi kena pastikan nutrisi makanan awak ckup. Makanan awak cukup tak nutrisi?? Kena tau ya fungsi folic acid tu apa. Kalau awak tau fungsi dia apa, mesti awak takkan tanya soalan ni. Alahan x alahan, makan demi baby

boleh je...jge pmknan...makan makanan yg mengandungi banyak folic acid...kalau macam Sye dapat tau mendung terus carik acid folic sebab sejenis kurang makan sayur...risau baby dlm perut jadi Sye ambil folic acid...sebab belom buka buku..jadi Sye beli di farmasi.

saya nak jawab tak boleh. tapi siapa kita nak memaksa pilihan orang lain. jadi, tak digalakkan untuk tidak memakannya. kalau tak nak makan, harap dapat ambil pengambilan makanan yang jauh lebih baik kualiti dan jumlahnya dari folik asid tu

folic acid utk elak kecacatan cth utk elak mulut baby jdi sumbing (ni yg sy pnah baca) .. klau xnk makan ad sbab cuba consult dgn doctor alternatif lain sbb kita nk jga baby dlm kandungan kita nk elak sbrg kecacatan

biasa nya kk akan bekalkan folic asid pada awal kehamilan je, bila dah start makan ubat tambah darah tak perlu ambik dah sebab dalam tu dah ada acid folic. Zincofer ada acid folic sekali yang lain taktau lah.

boleh, tapi make sure dapat cukup dari sumber lain. pemakanan etc. sekarang banyak yang dah fortified dengan folic acid. SIL saya tak boleh makan folic acid, dia ganti dengan methylfolate.