Heartburn, Banyak Angin Dan Pedih Ulu Hati

Assalammualaikum dan Hai smua... Sya pregnant 10 weeks... Nak tanya ada cara utk handle heartburn, banyak angin dan pedih ulu hati??? Rasa sgt2 tidak selesa.. Susah nak makan, makan sikit tak selesa, makak banyak pun tak selesa... Bolekah klu minum madu + halia?? Halia bole buang angin kan? Tapi bolekah diamalkan masa mgandung ni minum madu + halia suam? Atau minum teh halia?? Mohon pandangan...

6 Balas

In moderate quantity ok kot sis. Kalau my mom mmg x bagi makan or minum yg ada halia. Biasa kalau heartburn, sy just baring mengiring ke kiri. Itu je buat sy rasa ok. Kalau perut penuh angin, sy buat minuman panas. ☺

Sama dgn sy sis.. sampaikan takut/fobia nak makan..huhu rasa dia sangatlah tak selesa😭 try mkn gaviscon muntah balik..last2 baring mngiring ja..

5y ago

Ok baik sis.. Trima kasih tips nya ya.... 😘😘😍😍

Terima kasih smua atas nasihat yg dberikan...sya akan cuba petua2 mcm yg smua sis berikan.. Terima kasih ya semua... 😘😘😘

Wa'alaykumussalam wbt. In shaa Allah takde masalah sis minum teh halia atau minum madu. Tapi bersederhana ya.

Awl hamil mmg bgtu.mkn kunyah pelan.halia blh buang angin tp hati2 sb panskan bdan juga huhu.

Mkn madu..kurma.. kurangkan pengambilan makanan yg brangin..