Minum susu ibu muntah banyak, kerana kerap minum susu formula

Assalammuailaikum.. Mohon bertanya, baby saya baru 20+ hari, awalnya saya bagi baby susu saya then baby tak kenyang sebab awalnya susu saya sedikit.. Then saya sulamkan dengan susu formula.. Tapi baby saya lebih kepada minum susu formula la sekarang, then bila sekarang saya bagi baby minum susu saya, baby minum elok jaa, Tapi lepas minum mesti baby saya akan muntah dengan banyak sekali sampai keluar muntah melalui mulut n hidung.. Normal kaa macam tuu ? Kaa ada tak kena dengan susu saya ? Kalau minum susu formula elok jaa tak pulak jadi macam tuu, bila minum susu saya even sehari sekali dua, mesti lepas minum tuu terus muntah banyak macam tuu, kesian ?

9 Balas

wslm, mummy breastfeeding mmg stressful sikit. Jgn putus asa sbb susu ibu the best!! Tapi kalau formula milk membantu tak ada salahnya, jgn dengar cakap netizen. Try banyakkan lagi bagi susu ibu dari formula sbb mmg baby lagi kenyang lama dengan susu ibu dari formula cepat lapar. Baby mmg esophagus masih tak kuat jadi senang nak jeluak atau muntah balik. kalau tak ada darah atau warna pelik tak ada masalah selalunya. rajin2 kan burp baby between feeding jangan tunggu dia minum sampai puas. kalau baby asyik keluar ikut hidung mmg mummy kena pantau jugak la baby lepas makan tidur takut tersedak. mummy boleh consult dengan paediatric bila ada check up, selalunya mmg suruh tunggu tekak baby matang sikit. Saya pun pernah rasa juga baby tak cukup kenyang dgn susu ibu tapi sebenarnya cukup je dan pernah rasa juga susu saya ni tak elok ke baby asyik muntah tapi sebenarnya tak lah. Kadang2 baby excited minum cepat sangat, posisi breastfeed pun tak bagus. Jangan stress dan think positif okay mummy. InsyaAllah dipermudahkan, semoga baby cepat belajar minum susu ibu elok2 dan membesar dengan sihat.

Mostly susu ibu tak ada masalah apa² even ibu makan benda pelik². Tak effect susu pun. Cuba ibu check balik posisi semasa menyusu. Aliran susu laju atau tidak. Kalau, posisi oke. Dah sedawakan lepas menyusu. Baby oke tak merengek. Tidur lepas menyusu. Normal je baby jeluak macam tu. Mungkin terlalu kenyang.

4y ago

Tak juga sis. Makan pelik2 effect baby. Macam saya pernah sekali makan seulas nangka, buat rasa. Semalaman anak menangis kembung perut lebih bf. Menangis dia menjerit2, satu rumah dengar. Masa tu dia baru 2 bulan lebih. So conclusion, kena jaga makan juga. Lain ibu dan baby, lain experience.

Awl2 xperlu pun susu fm..mcm mna tau susu xckup?baby kncing berak ok mksdnya susu kita ckup..Teruskn mnyusu nt susu akn byk..banyak mmbaca @ tgk video pnyusuan yg btul..Cara lekapan baby,posisi mnyusu dll

bg direct ke? mungkin cara penyusuan kot.. angin masuk sekali byk, sbb tu lepas minum muntah.. cuba check balik baby latched on properly ke x..

Itulah pentingnya utk bersedia dgn ilmu beeastfeeding sebelum melahirkan ibuuu. Anak muntah lpas menyusu badan tu sbb posisi df tu x sesuai.

Dia masih muntah tk puan ? Sy pun sama mcm puan .minum susu formula tk muntah,minum susu muntah smpai keluar ikut hidung

Maaf ye puan...puan kata bg susu fm sbb bby xkenyang kan...mcm mana puan tau bby xkenyang?

ke baby belum sendawa sebab tu muntah?

df ke..?