Nak tanya Mommies

assalam.. sy nk b'tanye pengalaman atau sesape yg tau.. bleh ke klu mase pregnant ni kt b'urut ngan bidan utk legakan sakit2 bdn? sbb klu tanye doc hr tu, mmg doc xbg pn urut lgsg especially bhgn kaki sbb die risau tkt t'kene titik2 point t'tentu yg bleh menyebabkan keguguran.. sy skang nk msk wk23 tp ade hr2 yg rase mcm pinggang nk patah n kaki sakit2.. bkn cramp mcm bese tu tp lbh pd sakit ble nk pijak lantai, terasa mcm urat tegang kt bhgn peha.. mntk tlg mommies yg ade info atau b'pengalaman.. thanks sume?

13 Balas

Boleh... Tapi hati3 la..... Sbb kawan saya ada berurut dengan bidan... Nak dijadikan cerita bidan ni ada niat tak baik.... Tapi kawan saya ni percaya la... Sbb kawan yg syorkan.... Rupanya masa berurut tu bidan dah suruh benda suruhan dia makan janin dalam perut kawan saya.... Malam pertama lepas berurut memang tak selesa... Duk malam kedua... Darah turun terus ke hospital... Tahu doktor kata apa... Baby tak ada... Kantung ada.. Tapi baby tak ada.... Dia terus pi ke pusat rawatan islam.... Rupanya benda tu dah makan janin dalam perut sbb tuan dia suruh makan sebagai perjanjian untuk terus berkhidmat dengan tuan dia...

4y ago

yelah sis.. btl tu.. siannye kwn sis.. 7 thn tu mase yg sgt lame.. hrp kwn sis tu tabah n digantikan baby br utk die..

sy trimester 3 ni mmg betul2 sakit dr bhgn pinggang smp ke tapak kaki. nk bgn susah. nk langkah sikit pn dh mcm tak sampai. last2 pakai la tongkat g keje. lps tu try berurut alhamdulillah lega sikit dr sblm ni. naik tangga pn ok. mula2 tu mcm risau jgk sbb org kata akan lg teruk kalau berurut. mmg tak tahan sgt. tu yg berurut jugak tu.. lega sikit rasa

4y ago

tu la.. risau gak ni sbb sy xsmpi lg 3rd trimester.. xtau cane gayenye nnt sdgkan skang pn dh start mula sakit2 bdn.. nk jln byk pn rase sakit kt bwh perut..

Sy dr awal kandungan dlm 7weeks dah berurut ngan bidan.. Sb Dr kata tanda² nak gugur.. tiap bulan mmg sy akan mgurut ngan bidan.. Kdng sb sakit² badan.. Kdng sb baby x duduk kt tmpt sepatutnya.. Alhamdulillah skrg tngu msa nak bersalin ja.. Tp pastikan bidan yg bertauliah & yg kt kenal dia mcm mna.

4y ago

ala.. jauh.. kot klu dkt bleh nk try cr.. thanks si btw..

blh jer... cuma pastikan tukang urut yg bepengalaman n tau mana nak urut.. kwn sy ada jg beurut sbb kerap pening sblh ptg.. pning yg truk... sbb angin... bila beurut ok dah.. xpening... dia cuma urut d bahu kepala n paha kalau xsilap

4y ago

tu la.. ade yg kate bleh, ade kate elok elakkan..jdnye sy pn mcm takut2.. nk try thn je dl bt mase ni..

sy 5 bulan pg berurut, dia urut kat peha jee.. tnpat lain dia xusik lagi2 perut ngn belakang perut.. tp pastikan yg tkg urut tuu mmg mahir dgn org mngandung, xsmua tkg urut bleh mngurut org mngandung..

4y ago

ok sis.. thanks.. nnt sy selidik lbh lg psl tukang urut tu..

Klu badan sakit buat je exercise ringan utk redakan sakit2 badan tu... Sye hari2 buat exercise ringan alhamdulillah kurangkan sakit pinggang dan ketegangan perut

4y ago

bleh gak.. nnt sy try.. thanks sis

Saya ritu masa 5bulan g urut.. Dia xurut kaki dgn perut.. Alhamdulillah ok.. Bidan tau titik point semua urat.. Jgn risau.. Klo xberani xyah pegi

4y ago

tu la.. tgh pk lg cane.. tp ikutkan tu mmg bidan kg n jiran2 sekeliling rmi amik die utk urut.. thanks sis

Sy skrg 27weeks. Tapi memg start dh perut makin besar, memg nk pijak lantai pun sakit. Kaki tegang semua, tapi tahan je. Memg tk brani nk urut2.

4y ago

tu la.. sy masih kurg keberanian.. cuba utk nk thn je ni..

Boleh tp seeloknya tunggu kandungan enam bulan ke atas... 😊 dan cari tukang urut yg pndi urut org ngandung... 🤗

4y ago

thanks sis for advice.. dlm mgg dpn in sha Allah dh msk 6bln..tp hrp2 ok la mase tu.. klu bleh still nk elakkan sbb takut..

Wslm. Xpnh pegi urut spanjang pregnant. If lenguh2 pun urut sendiri sikit2 atau mtk tlg husband.

4y ago

husband xreti lgsg nk tlg urut.. tmbh sakit dibuatnye.. last2 dh xsuruh die..