nak tanya

Assalam... Sy nak tanya mcm mna kita nk tau yg kita ada anemia & thalesimia?? Adakah dari awal nurse ambik darah??

2 Balas

Wslm. Ye, nurse akan ambil darah dan hantar pegi makmal. Macam saya pregnant anak pertama hb susah nak naik 11 ke atas. Doc assume saya ada anemia. Ubat 4 serangkai tu saya tak blh minum sebab saya akan muntah. Jd doc bg obimin. Tp hb still masih jg rendah. Sampai satu tahap doc ambil ujian darah lg sebab suspect saya ada thallasemia sebab hb drop 7.2 je. Alhamdulillah bila result keluar saya takda thallasemia. Macam2 saya cuba petua naikkan hb. Nasib baik sebulan sebelum due date hb saya di atas 11. Kalau tak berisiko jgk la saya dan baby..

Anaemia tgk drp hb kita.. doc akn request thalasemia screening bila hb kita makin drop walaupn dh consume iron tablet & ada reading pd result drh kita yg rendah (contoh MCV darah merah