First baby : zincofer

Assalam, sy nak tanya, ade sape2 amek zincofer tak ? Sy baru 4 hari makan vitamin ni, lepas makan rasa loya, normal ke ? Satu lagi, warna najis kita memang akan berubah ke ? Jadi warna hitam.. sesuai tak untuk sy makan zincofer ni kalau ada tanda2 macam ni ? Sy baru nak masuk 10weeks, anak first..

First baby : zincofer
49 Balas

Sy pon mkn ni masa pregnant. Mmg hb maintain. Tpi sy mkn dgn perut kosong. Mmg akan rasa loya bila lps mkn. Sy akn bgn dr tido dlm jam 4.30am, utk mkn ubat. Ltk siap2 air masak kt tepi katil..lps tu tido balik. dlm jam 5.30 @ 6am sy akan bgn & siap2 ge keje..kene amik ubat tu 2 jam b4 @ afta meal.tu rutin sy setiap pagi utk elak loya. Kiranya bgn pagi ge kjer, sy dh boleh trus sarpn. Lagi satu, masa pregnt, sy amalkan susu kambing lazz..alhamdulillah ank lahir kulit cntik, bcaan jaundice kurang, ank kurg meragam. Pnghsilan susu pon sedap.

Saya pun mcm sis..saya try mcm2 cara.. Antara yg berkesan, saya mkn zincofer dgn minum air buah yg saya blend sendiri, buah ape2 je yg ade kt umah, tembikai, oren, jambu batu, epal. Cara kedua, sy makan zincofer dgn air kosong, pastu makan buah buahan. Cara ketiga, saya makan makanan berat dulu, mcm nasi or roti, lepas 2 jam saya mkn zincofer. 3 cara ni berkesan kat saya. Selamat mencuba👍

Muntah n loya tak normal takut dia tak beri kesan pada badan..masa checkup cakap kt nurse / doktor pasal ni. dorg akan tukar ubat samada pil hematinik/iberet/maltofer. bergantung pd nurse tu.untuk najis tu makan apa2 ubat iron akan bertukar jadi hitamm.normal. bykkan bertanya pada nurse@doktor bila checkup. kdg2 dorang terlps pandang so kita tanya je banyak2.😂

sye mkn zincofer ni pun rsa loya..kdang² sye mkn selang seli sbb pnah muntah..sye mkn ubt tu mnum dgn jus oren..kdang² dgn susu kurma yg farm fresh..sblm ni hb sye 10.3..smalam p klinik alhamdulillah dh naik 10.8..tu pun tiap² hri suami pksa mkn ubt tu..kdang² pusing satu rmh ngn suami nk mkn zincofer😅

4y ago

ouh..sye ade skip vitamin tambahan yg nurse bgi..ade kesan sampingan x kt bby?

zincofer kena makan time perut betul2 kosong. sy pernah makan waktu siang tapi x blh. sbb akan muntah. then sy try makan sebelum tdo. alhamdulilah xde muntah2. yg penting mmg kena makan zincofer 2 jam selepas makan. najis jd wrna hitam tuh bagus. baby dpt zat ubat. sama lh anak first juga. 21 mggu 5 hari

jika puan rs x ok lepas mkn zincofer puan blh mntk doc suggestkn ubt lain..mcm sy ritu xleh mkn zincofer penin mcm nk pitam lepas mkn..doc trus tuka ke iberet smpaila slmt brsalin..mcm najis berwarna hitam tu..ianya adalah normal..sbb ada iron kan..mg dpmudahkan segalanya..aamiin #TAPSupermoms

Najis mmg akan jadi hitam kalau mkn ubat tambah darah. Nak mkn zincofer pastikan perut kenyang dulu. Tak kira waktu bila pun, pastikan perut kenyang dulu. Tapi kalau sis tgh ada alahan, mkn sebelum tido. Ni yg sy amal kan. Alhamdulillah skrg dh 32w++ masih mkn zincofer.

4y ago

Sy amalkan dgn air masak je. Tapi perut mmg bagi kenyang dulu. Pernah jugak mkn roti gardenia sekeping dgn milo, lps tu mkn zincofer. Tapi tak boleh.

makan malam sebelum nak tido.. x kan rsa loya.. saya pun makan pg2 dulu .. x tahan jd mabuk..pning2 loya teruk.. tidur je keje.. lpas tu Doktor mtk makan malam Alhamdullillah okey .makan dgn air perahan buah oren... sgt ok...

sama dgn sy.sy pn lepas mkn rs loya..mmg x bole makan pagi especially masa perut kosong..lg laaa nak termuntah..kna makan dlu..lps 2 j br telan zincofer...pening loya 1 macam jgk..mmg sy tdo lps mkn ubat tu😓

sy pn ambik zincofer sbb hb low.mmg najis akan berubah mjadi hitam.tu maknanya ubat sdh myerap dlm bdn.tips mkn zincofer kna minum dgn jus.sy mkn 2 jam selepas mkn sbb mmg confirm loya n muntah klau sblm mkn.