ubt tambh drh

Assalam semua... Sy nk tnye blh ke xmkn ubt tmbh drh... Ble sy mkn jdi sembelit teruk... Ubt lain sy mkn jer... Tq....

1 Balas

Wassalam sis. Biasanya doc takbagi skip ubat iron ni. Since ada baby yg tgh nak membesar dlm badan sis tu, dia akan amik darah2 ibu dia. Nanti ibu pulak yg takcukup darah, bahaya kalau ibu kurang darah. Boleh pengsan. If so, sis kena amik makanan rich iron selalu lah. Tapi mmg kena makan byk2 😬 since kalau ibu preg yg makan iron supp pun doc sarankan makan makanan yg rich iron. Apalagi ibu yg takmakan supp tu. Atau tak, sis boleh tanya doc ubat sembelit. Experience saya, mula2 saya makan Obimin Pluz, saya muntah2. Badan takboleh accept 😅 check Hb result rendah sgt. Lepastu doc suggest Maltofer. Double dose. Alhamdulillah, Hb naik normal, plus saya taksembelit, even cirit2 lagi (senang la nak membuang, takpenat lama2 atas bowl dgn perut sarat2) 🤭 then, lepas dah bersalin ni, tgh pantang makan Maltofer lagi, maybe hormon dah berubah, saya dpt sembelit tu. Saya consume Dulcolax. Utk senang membuang. Sis boleh tanya doc, if pregnant boleh consume ubat sembelit apa 😃 depends dgn badan masing2 hehe

5y ago

Tq sis for the info. 👍