Masa tidur baby

Assalam semua. Saya nak minta pendapat semua, salah ke kalau baby sy tido time waktu maghrib? Sebab mentua saya tak suh baby tidur waktu maghrib, masalahnye baby dah ngantuk dan tido , saya pun x sanggup dah nak kejut sebab ye la dah la ambi masa berjam nak tido kan baby.

15 Balas

baby ni takda lagi hitungan dosa pahala. corak tidur baby tak sama dgn dewasa. tak kisah tidur waktu masa asalkan sampai waktu tidur kena bagi tidur. jgn biar baby over tired. nanti corak tidur baby akan berubah sikit2..baby kena cukup tidur utk perkembangan tumbesaran baby. klau org tua duk buat tidur time maghrib tu sungguh la nak marah beleter panjang pn xkisah 🤦🤦 agak2 la nak ngajor pun.. belum sampai masanya, sedangkan solat pun umur 10 tahun klau anak masih liat baru boleh rotan tapak kakinya, inikan pulak baby cinonet tu..

3y ago

btul.kdg2 org tua ni pelik2.tp tula..layan jela

Pasang ayat quran..radio quran tu 24jam sis..sy mmg pasang kt uma..klu bole solat time maghrib tu ngaji sbelah baby.. InsyaAllah mtk dijauhkan la dr gnguan..uma sy ni kdg2 ada bunyi2 jgk..sy perasan ada tu bby tgh tido tba2 bnda bunyi tba2 trs bby nangis..cpt2 baca ayat kursi n azan sbb kdg suami blk lmbt..jd kita kena slalu bsedia..kdg2 bby mmg tido smpai maghrib..tido tu penting jgk utk tumbesaran dia..kdg dia br tido jd xperlu la kejut..just jaga2 la..lps solat pi teman dia..baca2..cmtu la

Tak apa. Memang tugas baby kerja dia tidur sahaja. Biasanya budak umur 3tahun ke atas lah. Bila tido Time maghrib. Nanti bila sedar. Dia buat perangai. Nak mengamuk. Bila dia mengamuk.mak ayah boleh stress. Time maghrib mcm mcm boleh jadi. Sbb tu org tua suruh elak tido Time maghrib. 😊

Wsalam. Rasanya tiada masalah kalau baby tido masa maghrib, cuma apabila nak masuk waktu dinasihatkan untuk berada dekat dgn baby smpai habis azan, lpastu buka la alunan doa or zikir dekat rumah, yela org dulu2 kan kata takut di ganggu oleh benda2 tak elok itu je.

mak sy pernah pesan,kalau waktu mgrib,kena ada di sisi baby..dia tengah tido ke,dia bjaga ke.jgn tinggalkan...tp yg sy perasan bila anak sy 2-3 tahun tido waktu2 mgrib ni,nanti dia bangun,akan mgamuk dulu,mamai2..kalau waktu tido lain,bangun senyum2 xda buat hal pon...

baby time tidur tak boleh sama dengan yang dah dewasa/baligh bayi memang kerja nya menyusu dan tidur sebaiknya terangkan pada mertua bayi mmg kerja nya tdo, atau buat saja tidak dengar kadang org tua ni tidak paham dan pemahaman dia berbeza..

takpe sbb anak sye selalu tido time dh maghrib. mereka bukn tau lagi waktu apa time tu sbb dh mengantok kn. dh sedap lepas mandi. tapi 1 je la kne ada disisi anak time azan. pastu zikir sampai habis maghrib

lepas 7.30pm mcm tu.. saya tidokan je klo baby dah ngantuk..pasang zikir..kalau tak tido, baby meragam..yg kena hadap bukan orang lain.. kita jugak kan.. hehe..saya pekakkan telinga je..

mentua saya pon asyik cakap tak elok tidokan baby masa maghrib. tapi, bila dia tengok anak saya mengamuk nak tido. dia pon surrender wakakakaaka.

anak sy pn selalu tidor time maghrib..tk salah pn rasa nya sbb mereka bby lg..lg pn bila mereka tido kita pn bole mandi dn solat tnpa gangguan..