Usia janin tak sama dengan usia kandungan

Assalam, saya nak tnya.. Saya period last pada 6/6/2021(first day) lepastu sy terus tak period sampai harini. Masa 17/7/2021 sy ada check upt lepastu result -ve. Then saya check lagi sekali pada 3/8/2021 alhamdulillah +ve.. Saya check semalam dr ckp usia baby 5-6 weeks tapi usia sepatutnya 8 weeks kalau ikutkan tarikh last period.. Boleh ke jadi macam tu? Saya mengandung anak first..

Usia janin tak sama dengan usia kandungan
21 Balas

Boleh jd sis.. trikh last period tu indicator sahaja. Belum tentu persenyawaan berlaku masa tu.. doc akan ikut size baby jgk nanti masa scan. Mcm saya xde tarikh last period sbb baru gugur, dan rezeki terus melekat lepas keguguran.. jd doc scan dan ikut size baby utk tarikh edd.. nanti baby dah besar akan scan lg utk confirm lg trikh edd yg sebenar ikut trikh first scan atau ada perubahan..

3y ago

Semoga dipermudahkn urusan awak jugak.. stay safe ❤️

boleh sebab kita tak tahu bila tarikh sebenar telur dan sperm bersenyawa. n yg paling penting tarikh kita bersama pun xsemestinya pada tatikh akhir period. melainkan sis habis je period immediately bersama then terus telur n sperm tersenyawa itu jam juga.... boleh la nak ikut date last period. benda kene bg time utk suai kenal n bemesra baru la bunga berputik... ha gitu...

Normal sis, jgn fikir sgt sbb usia kandungan kira drp first day period. Ingat tak berapa hari kita period lpstu bersama kemudian kita tak tahu bila prjlnn dua sel telur ovum n sperma serta bakal bayi tu perlukan masa utk tercipta di rahim? Anggaran bersalin RE EDD ikut saiz baby.

3y ago

Thank you ya sis. Soalan sy akhirnya terjwb juga. Huhu. Takut jgk sbb first time pregnant. Tktau pape 😂.m

Sama lh saya. Period 14/7 tapi x sama dgn usia kandungan. Sepatutnya skrg 15 week tapi kandungan baru 14 week. Doc kata benda jdi mcm ni sbb sya jenis period x teratur dan tempoh subur pun x sama. Tu yg jdi mcm tu. sis jgn risau doa je baby sihat.

Normal klw saiz lewat 2 minggu x pe, jgn lewat 3 minggu, asid folic jgn lupa makan sis. Next month kena scan lagi harap2 mengikut minggu.. sy masa scan kat klinik kerajaan ikot minggu lepastu scan klinik swasta lebih 2 minggu.. scanner brand lain2

3y ago

Kena ikut kerajaan punya scanner la kan sis. Huhu. Thanks tau sis share experiences. Sy doakan sis dan baby dilindungi dan dipermudahkan urusan bersalin. Huhu

waalaikumsalam.sy pun mcm tu.kalau ikutkn last period due bsalin awal bulan 3 tahun depan.bila doktor scan tgk saiz bby x sama.due bawa kehujung bulan 3 tahun depan pulak.x apalah.yg pnting bby sihat,ibu sihat syukur alhamdulillah😊😊

sama macam sy. saiz baby kecik 2 minggu.. sepatutnya sekarang ni dah 24w, tapi jd 22w. due date pun tukar.. tapi bila dr cakap perkembangan baby okay tu Alhamdulillah dah sy... asalkan dia sihat ha sy bersyukur sangat2..

3y ago

Terima kasih sis atas komennya, tu laa sy risau takut sbb first pregnancy. Alhamdulillah sis, semoga sis dan anak dalam kandungan sentiasa dibawah lindungan Allah swt. Semoga urusan bersalin dipermudahkan. 🥰

boleh sis....sama mcm saya....nnti dh 36 wekk cmfem bby dh kat tmpat laluan....sy mcm tu lah....tpi nnti lpas sis bersalin cntoh ikut kiraan kite dh 40w...tpi dlm buku baru 37w...dktr akan ikut dlm buku....

samalah kita. 😅 sy 1st day period last 5/6. dh check pregnancy test 6/7 alhamdulillah double Line. bila check klinik doc ckp baby bru 3 weeks. tp klinik satu lagi 5 weeks. so hjg mggu ni baru 3rd confirmation.

3y ago

bru je ultrasound mlm tek Sis. bby dh 7 weeks. tp still doc bg 2 tarikh due date. 🤣. payah benolh nk kira btul2 size baby. tp doc bg surat utk daftar poli.

sama kes mcm saya..tapi saya pula lari 3 weeks..sekarang 13 weeks..sepatutny 16 weeks..tapi tak pewlh..ikut jew yg dokter scan tu..jnji baby sehat sampai lahir..semoga semuany dpermudahkan..amin