Usia janin tak sama dengan usia kandungan

Assalam, saya nak tnya.. Saya period last pada 6/6/2021(first day) lepastu sy terus tak period sampai harini. Masa 17/7/2021 sy ada check upt lepastu result -ve. Then saya check lagi sekali pada 3/8/2021 alhamdulillah +ve.. Saya check semalam dr ckp usia baby 5-6 weeks tapi usia sepatutnya 8 weeks kalau ikutkan tarikh last period.. Boleh ke jadi macam tu? Saya mengandung anak first..

Usia janin tak sama dengan usia kandungan
21 Balas

Boleh jadi sis. Saya pun rasa dah 6w tapi doktor cakap baru 4w sebab dia depend on ukuran kantung kita tu kot. InsyaAllah nanti baby besar sikit sis akan dapat excat week sis pregnant

3y ago

Tu laa dr suh dtg lagi sekali scan tgk baby tu dh besar pastu baru dpt exact weeks. Huhu. Thank you ya sis 😘

Boleh sis.. sama mcm sy.. doc note wrong date kt situ.. pttnya usia kandungan sy dh 9 week, tp bila scan semula baru 6 week.. doc kata normal je mcm tu.. jgn risau k..

3y ago

Thanks sis jwb soalan sy. Tu laa risau sy sbb first pregnancy, pape pom semoga segala urusan sis dipermudahkan. 🥰

sama mcm sya...sya last period 16 /1/2021...cek upt 14/3/2021 sptut nya 8week 1day...tpi dlam scan 6week...

normal sis..saya pun mcm tu..last scan 29/7 bby baru 7w4d hari tu kalau ikutkan dh 9w5d dia..

3y ago

Thanks sis jwb soalan sy ❤️

persenyawaan lmbat berlaku...so better ikut scan doktor sbb scan ada graf berat saiz semua...

3y ago

Thanks jwb soalan sy. Huhu. Sy Risau sbb first pregnancy. 🥰

Boleh je sis, sama la macam saya pon macam tu jugak bila tanya doc, doc cakap x apa normal je

3y ago

Thanks sis ❤️

pendapat saya laah..boleh jadi... sebb awal2 tu xsmestinyaa persenyawaan berlaku

Kadang kiraan kita tak bole senang ni tahu g klinik je check

xsemestinya ikut period..kdg tu persenyawaan yg lambat

sy 10/6 sis lg 3 hari bru scan..