32weeks 2day

assalam. nak tanya week keberapa dah boleh bersalin ? kalau boleh dh tk sabar ni ha, mommy2 kat sini bersalin weeks keberapa?sbb sy pelik 31week pun ade yg dah bersalin baby sihat je debab makna nya baby boleh kluar awal la kan? sebelum due date, boleh share tak?

2 Balas

Wasalam.. seeloknya 37keatas.. 37 baru dikira baby dah matang.. kesian baby kalau keluar sebelum 37weeks sbb bnyk kemungkinan bole terjadi.. baby prem biasanya paru2 dia blom berkembang sepenuhnya.. nnt baby kene tahan nicu. Tp ada juga yg 36weeks keluar baby sihat n bole balik. Cuma bnyk saya baca klau baby prem ni perkembangan dia agak lambat sikit. Hehe sabar ya mommy. Biar lambat asal anaknya sihat

Biasa nye 37weeks ke atas lebih elok .. kalau awal sangt brsalin tkot baby lama kne tahan duduk nicu . saya 36week terpakse induce sbb air ketuban sikit sngt .. alhmdulillah baby sihat dpt balik jugak , baby kecik 1.89kg je