Boleh minum milo ke semasa pantang?

Assalam n slmt mlm mummy² smua.. Nk tnye blh ke minum milo semasa pantang sbb sy tgh brpantang hr ke-10 hr nii.. Selalu sy minum air kosong suam n air kopi o panas je.. Nk minum milo x berani n risau plk sbb x pnh minum semasa pantang.. Tnye ibu pn dia ckp dia x berani minum milo semasa pantang kami adik bradik dulu sbb takut luka bwh x sembuh betul n brnanah.. Blh minum milo x ye semasa pantang nii?

34 Balas

Aku lagi rock. Lepas bersalin dah minum milo panas cuma minuman bergas x sentuh lah. Dan yes... Kes bernanah or takut koyakan ke apa ke tu dari kebersihan kita. Pad jgn kedekut utk tukar dan kalau nak luka tu cepat sembuh guna air suam utk cuci dan lap guna tisu sehingga kering... Aku amalkan ni 3minggu luka dah semakin pulih

boleh je, milo panas ke, horlick ke okey je.. susu pun boleh. mkanan bukan punca luka bernanah tapi Tahap kebersihan kita. cuci elok2,tangan pun kena pastikan bersih. bila dah cuci lap sampai kering elok..Pad jgn pakai lama sgt, nifas kluar byk or sikit tetap kena tukar on time..

Klau nak luka tu cepat sembuh cubalah amalkan minum nestum. sya masa anak pertama minuman ni sya amalkan. maklum lah anak pertama memang besar jga luka. Tak sampai sebulan luka dah sembuh dan penting tu yes jaga kebersihan dekat luka.

lepas bersalin terus nurse bg secawan milo... elok lepas baby keluar nurse dah standby pegang secawan milo nK bg minum... dr anak 1st memg minum milo dr lepas bersalin sampai habis pantang...

Blh je sis. Sy dlu dlm pntang pgi mnum ssu kmbing, petang or mlm minum milo. Cicah biskut😊 kopi sy xminat sgt. Xde effect pn pada jahitan. Jahitan kalo nak cpt baik cara penjagaan kena betul.

boleh je minum tapi minum milo panas la. ada jugak org cakap minum kopi o masa pantang, tapi kalau minum kopi takut pula kafein ada efek pada bayi lebih2 lagi ibu yg menyusu

Sy tgh berpantang ni..sy mesti nak minum air milo hari2 sbbnye sy rasa bile minum air milo susu sy banyak.. Dan sy xade masalah sembelit.. So sy ok je..

sya lepas bersalin nurse bagi air milo..dlm wad pun milo juga utk breakfast..balik ruma sya Tak mnum milo,mnum air suam jer..sebab sya sembelit

bole je minum milo.sy minum je tp bancuh letak susu full cream milk..apa2 minuman sy letak susu.byk sgt susu bdn sy.lbihkan minum susu sis.

mil saya cakap masa pantang minum milo panas tak bole minum air kosong,so saya masa pantang full minum milo panas saja sampai lepas pantang

3y ago

mana bole mcm tu sis. milo tu sekadar sampingan. air kosong tetap kena minum. badan lebih cepat sembuh bila badan hydrated. milo tak membantu dlm breastmilk production, air kosong sangat membantu. org tua mgkin tak tau tp kita ni dah belajar kena bgtau mereka dgn cara berhemah. org tua sy pun mcm tu sis tp dia boleh terima bila kita jelaskan dgn baik kepentingan minum air kosong.