AIR/MINYAK SELUSUH

Assalam mommies. Korang minum tak air atau minyak selusuh. Biasa bape minggu sebelum due minum. Sy ada buat air and minyak, tapi sy takut nak minum sbb takut sakit.. sekarang sy 36 minggu 4 hari. Bole share pengalaman tak?

24 Balas

Saya takut nak minum air selusuh... Experience melahirkan anak kedua ...baby berpusing2 masa nk lahir...nurse bising awak minum air selusuh ke...sy jawab, ya. Nurse jawab, patutlah baby xjumpe pintu keluar.. Masa anak ketiga, sy xambil air selusuh dh... Sy amalkan minum minyak kelapa dara masa kandungan 7bln ke atas. Alhamdulillah....senang melahirkan...dan xde koyakkan pun . Baby besar gak masa tu...3.4kg

4y ago

Terima kasih

Masa kandungan sy 37w, sy ada buat sendiri air selusuh.. Tgk dlm tenet, ada baca surah apa semua dgn niat nk mudahkn bersalin.. Lepas minum, esoknya tiba2 ada rasa sakit2 contraction tp xkuat.. Lepas 3hari minum, sakit makin kuat pukul 11mlm(30/3) terus pegi hospital, doc check bukaan 1cm je sedangkan sy sakit kuat .. 31/3 pukul 4.33 lahirlah putera sulung sy. Lama jgk menahan sakit

Pengalaman anak pertama & ke2 minum air selusuh. Sakit lama tapi bukaan lambat. Anak yg ke3, tak monum air selusuh & tak amalkan makan minyak atau telur mentah bancuh milo. Tawakkal sendiri. Selawat & zikir nabi yunus banyak bantu saya dalam memudahkan kelahiran. Tanpa koyak. Sis try, In Shaa Allah dengan Allah. Aamiin

Sy dr 1st bby smpai 3rd bby mmg tak amal kan air selusuh , zamzam n anugerah tu sbb doc nurse marah nnti contraction kuat bukaan xde.. so sy amal kan minyak kelapa dara xkisah dr brand ape pun sy minum d'herbs terus ketuban pecah masuk ward pukul 4ptg 2pg dh bersalin.. Jgn lupa jln2 n buat squad ye

Maaf ye.. kalau Dr dgn nurse mmg xkasi minum air selusuh lagi2 kalau kita tak tahu bahan dlm tu apa. Sebab kebanyakan kes, lepas minum je mmg akan sakit dan sakit yang melampau, tapi bukaan jalan slow sgt ataupun x bukak langsung dan dia akan membahayakan nyawa ibu.

4y ago

betul tu.. saye dulu dkt ward nurse mmg ada tanya ada minum air selusuh tak nasib baik takde kalau tak mmg kena marah

Sya minum air selusuh bukan minyak sbb takut minyak tu dari bahan2 apa pun kita tak tahu..sya suruh en somi yg buatkan air selusuh lepas solat dia amik air sebotal ngaji dan bacaankan ayat2 alquran..masa time2 sakit kat ward tu minum

4y ago

Sy pun sama, buat sendiri.. Sy ngn suami baca surah sama2, 3hari lepas minum terus rasa sakit kuat, tp doc marah sbb minum air selusuh ni

Pengalaman ms bersalin, ms tu sakit contraction yg x tau nk ckp pastu nurse n doc ada tanya ada minum ayaq selusuh x, sy dlm sakit2 tu jwb x.. Nurse n doc pesan jgn minum.. Biaq sakit tu natural ja

Kalau bukaan xsampai 8-9cm jgn la minum.. Mcm sy minum awl2 sakit die xtau nk cerita.. Air tu pakse baby kluar tapi jln xbukak banyak.. Las2 sy kena czer sbb jantung baby dh lemah..

4y ago

Ni betul, nurse pon ad bgthu haritu...

tak pernah minum, saya just minum air zam zam dgn kurma smbil amalkan bacaan surah maryam , saya takde contraction & senang bersalin,alhamdulillah

4y ago

Amiinn.. terima kasih sis 🤗💕

kepantangan nurse dan doctor kalau patient tkde contraction/bukaan tk byk lg tp mnm air selusuh.. sbb air tu buat rmai alami sakit lbh lama..