Pengalaman ibu2 kena covid time pregnant

Assalam ibu2... Ad x sape2 ad pengalaman time mengandung ni positif covid.. Blh share amalkan apa utk cpt sembuh.. Sy demam.. Test td positive.. Huhu

15 Balas

Saya bln 3aritu kena. awl² sakit² bdn je. tapi alhamdulillah lepas hubs urut elok da. then saja check rtk nostril swab sekali +ve sbb mmg sy ada contact rapat time tu. 2ari lepas tu baru start selsema,hidung sumbat & batuk. tapi xdemam & still aktif. setiap hari sy akan kukus buah oren + garam utk legakan tekak sy. alhamdulillah seminggu lepas tu -ve. baby dlm keadaan baik. sesak nafas everything xde. simptom xteruk. always keep thinking positive supaya body kita lawan that virus.

Saya pernah kena hujung bulan lepas. Simptom batuk, kahak, sakit tekak, selesma dan sakit kepala selama seminggu. Saya amalkan air lemon suam plus madu. Air masak pon minom sampai 2 3 liter. Pastu pergi CAC utk cek kesihatan diri by the doctor kat sana n dorg bagi ubat. Lepas kuarantin 2 3 hari saya terus pergi scan bby (15weeks) and Alhamdulilah baby semua dlm keadaan baik n sihat. Semoga awak and baby di beri kesihatan dan kesembuhan dgn cpt. Amin.

sy pnh sis...masa tu bru² preg.nk pg wat buku pink kne pulak demam.selsema batuk skit tekak..bla wat test positif.masa positif tu sy byk mkn buah² jer sbb xblh mkn ubt kn..jd mkn buah² jambu batu buah oren minum air lemon+madu dgn vitamin c tu je byk minum air masak byk² sis...alhamdulillah 3 4 hari sy sembuhh smggu lps tu bru sy bka buku pink 🥰🥰

saya,suami dam 2org anak haritu kena covid..badan rasa weak tapi kena kuatkan semangat sebab suami dan ank2 pun demam..so,mmg sya push diri buat kja ruma,urus ank2 sakit lg..saya banyakkan minum air,makan buah banyak,minum air rebusan cengkih + lemon,mkn buah kurma setiap hari juga..syukur sgt badan btenaga dan cpt sembuh..

saya satu family positive covid masa saya mula2 pregnant. memang tak larat nak bangun. sis banyakkan makan buah jambu batu sebab jambu batu paling tinggi kandungan vitamin c. minum air kelapa + limau nipis/lemon + garam makan je panadol macam biasa. minum air yogurt berries

sya positive covid waktu 7 week . sya cuma minum air bunga cengkih sikit . lepastu banyakkan rehat . lagi 1 selalu pantau oksigen . sebab sya hritu oksigen drop jugak 95 96 . Saya tak makan sebarang ubat pon . risau kandungan. Moga cepat sembuh ya sis . moga sentiasa dilindungi Allah .🌸

waalaikumsalam.. saya baru lepas kuarantin.. positive covid.. demam, batuk selsema.. pastu paling seksa 1 badan bisa.. sentuh sikit badan2 ni pun x boleh terlampau sakit.. alhamdulillah semua ok .. dah sihat sekarang. sy pergi klnk mnx ubat sbb x larat batuk teruk..

Saya positive akhir bulan lepas, masa 24 weeks, demam sehari dengan perit tekak. Just makan panadol dan tidur. Esoknya alhamdulillah dah sihat and fresh balik. Mungkin lain orang lain symptoms tapi kalau lemah sangat better pegi CAC setiap hari.

Wslm..sy positif smggu sblum puasa..usia kndungan 22 weeks. Demam on off. Perit tekak x usah ckp lah. Batuk2. Brtahan dgn panadol je. Alhamdulillah smggu dh ok..bykkan mnum air masak & makan buah oren, inshaaAllah

kalau demam makan ubat demam, kalau batuk makan ubat batuk. gitulah. pantau tahap oxygen guna oximeter kalau ada. vit c pun jangan tinggal. selain tu bykkan rehat. tak sihat jangan puasa