Kejutkan bayi menyusu

Assalam , baby saya dh 2 bulan 19 hari, skrg saya still kjutkan dia stiap 2 jam to 3 jam untk bgi susu pda wktu mlm, soalan saya smpai umur berapa sya prlu stopkan kejutkan dia utk bgun mnum susu pda wktu malam ?#advicepls #firstbaby

12 Balas

x perlu stop. 😂 susu mmg keutamaan baby bawah 2tahun. cumanya baby ni tiap baby lain lain. mcm baby saya.. usia dia 0-3 saya masih feed kan dia 2 hourly... usia 4-5 bulan(sekarang usianya).. saya bagi 3 hourly.. even malam baby tidur.. saya kejutkan dia utk menyusu walaupun mlm dia x banyak minum janji dia ade minum supaya tak dehydrated... baby saya kalau malam tidur jam 9pm dia x bangun dah sampai ke 6am... so jadinya saya kene set alarm bangun 3 hourly feed dia.. 😂🤣 sekali with tukar pampers.. baby tidur je 😂🤣...

1y ago

aahh..samaa laa baby saya..klau kjut mnum sikit ..sblum moe prnh ada xkjutkan dia , dia akan bgun stiap 4 jam ..baby tdr kul 8 mlm..kul 12 tgh malm bru bgun..

x perlu stop.. mmg susu keperluan ùtama baby bawah 1 tahun.. anak yg umur setahun lebih pun masih lg bangun mlm nk susu.. jd itu semua bergantung atas demand baby..x blh tido direct x bangun langsung.. mmg kena kejutkan jgk

1y ago

i see..fham2 .. thanks sis

sy pun kejutkan juga tiap tiga jam mcm tu. tapi masa checkup anak 3 bulan, sy tanya doc and doc advice tak perlu kejut sbb dia kata baby akan bangun sendiri kalau lapar 😅 apapun tanya doc awak dulu yaa

1y ago

ye ke..baik2 ..terima kasih sis

baby sy sampai sekarang masih minum susu sebelah malam. umur dah setahun 10bulan. cuma berkurangan sikit la dr before dia setahun. paling kuat dia bangun 3x utk minta susu.

persoalan saya pulak kenapa perlu kejutkan 😅 bukan ke memang baby akan bangun minum sendiri ikut demand. mcm baby sy masih full bf.. mmg auto bangun malam setiap 1 ke 2 jam..

1y ago

enth laa..tkut xckup susu kot..sbb hritu nurse suh kjutkan stiap 2 jam bgi susu

ank sy 2 bln lebih sy xkn kejut slgi dy xlapar. kalau dy lapar dy akan bangun sendiri nk susu.. sbb siang dy xtido sgt malam jelah dy tido lama pun.

1y ago

aahh..anak saya alhamdulilah..bila malam xde mslah utk tdr..so that y jdo pertnyaan utk saya la..perlu ke kjutkan dia..sbb skrng bila kjutkan dia stiap 2 jam..dia xbrpe nak mnum sbb dia nk tdr 😂

kalau baby sy, bukan sy yg kejutkan dia. dia yg kejutkan sy 😆. malam setiap 2/3 jam mesti dia tjaga mrengek nk susu. skrg umur 5bulan

1y ago

hahaha..ada juga mcm tu..bila sya penat..lena sngt tdr..dia yg kjutkan mntk susu

ank sy dah umur 2 tahun masih sy kejutkan mlm2 utk minum susu😂. baby ni klau kenyang, dia tak akan menangis n tidur pun lena.

selagi dy blom 1 thn selagi tula kne kejut bg susu

Sampai susu bukan lagi keperluan utama dia