Darah keluar banyak 12 weeks kandungan ok

Aslmualaikum, salam sejahtera. Semoga ibu2 dan bakal ibu serta baby2 di sini sentiasa dalam kaedaan sihat. Alhamdulillah sy dah mengandung 12 minggu nak masuk 13. Sebelum ni ni masa 7 minggu darah keluar banyak. Mase 11 minggu pun sama, dan hari ni pun sama . 3 kali kena tahan ward. Skrng di hospital kene tahan ward. Skali keluar tu banyak sangat, berketul2 darah bekuu tapi alhamdulillah tak sakit bila keluar. Bila scan dokter cakap baby alhamdulillah ok. Pintu rahim smua ok. Tapi tak tahu dari mana darah banyak2 tu datangg. Sekrang tengah makan ubat aspirin , zincofer, folic acid , duphaston, dan antibiotic. Adekah mungkin dengan sebab salah satu ubat ni penyebab darah keluar banyak? Sesiapa yang ade pengalaman macam sy minta share ya. Atau yang tiada pengalaman boleh bagi sy kata2 semangat ya. Sebab ni anak pertama kami selepas 3 kali gugur sebelum ni. Terima kasihh :-)

5 Balas

Saya tak pernah alami darah banyak mcm tu. Tp spotting berpanjangan since 5w sampai 13w. Now 14w dah stop hopefully semuanya ok. Doktor pun pernah bgtau x tau punca bleeding/spotting tu. Mungkin hormone. So, sy continue je Duphaston

Aspirin ialah ubat tahan sakit tapi dia boleh cairkan darah. Cuba mintak doktor tukar ubat tahan sakit yang lain. Saya doktor btw. Tapi kalau awak ada penyakit lain yang perlukan aspirin, rujuk semula dengan doktor ya

1y ago

terima kasih dokter bagi nasihatt. skrng dokter dah suruh stop makan aspirin dan suruh pakai medic stokin yang panjang tuu. dan skrng masih di hospital lagii. dokter suruh duduk sini nak tengok perkembangan sampai baby besar sikitt

teruskan mkm duphaston .. utk kuat rahim..bnykkan rehat .

1y ago

terima kasih siss 😊

mg smuanya baik2 shj dan dpmudah segalanya amiin

1y ago

in shaa Allah aminn. terima kasih siss😊

semoga semuanya baik² shj awak, bnyk berehat ya

1y ago

in shaa Allah. terima kasih siss 😊