Pendarahan

Hai momies semua Sy nak tanya..kalau yg ada pengalaman mcm sy Sy mengandung 10 minggu, start 6 minggu ada pendarahan..sy rujuk ke klinik swasta..doktor bg injection dan ubat kuat rahim.. pendarahan berhenti smggu sahaja lepas tu ada blk..sy pernah ke kecemasan dan doktor scan jantung baby masih ok..bru² ni darah beku keluar..sy terus ke klinik,doktor scan dan dia ngtau jantung baby ok ,baby aktif dan sihat..doktor suggest kan sy untuk terus makan pil duhapson sehingga perut 5bulan. Kalau ada sape² pernah mengandung n ada pendarahan boleh share dgn sy x #ingintahu #pleasehelp #bantusharing

13 Balas

nk sama tp pengalaman mengandung sy kali ni..awl2 kehamilan keluar spotting dr 6w on off.. masuk 7w spotting makin banyak terus refer klinik swasta..doc prescribed duphaston utk 10 ari..lepas 10 ari spotting masih ada..terus cont. beli dkt farmasi telan smpai 14w..lepas tu, doc start pasang arabin pessary 14w + inject proluton setiap minggu sampai beranak..skrg dh 5 bln..Alhamdulillah..semoga baby bertahan smpai full term lahir sihat wal'afiat in shaa Allah..sy doakan urusan mommy & baby jugak dipermudahkan🤲

sm mcm kehamilan sya ni sis...masa sy 6week sya ada pendarahan n dokter bg sya injek buat kuat rahim setiap seminggu sekali, firts tu dokter ckp kena bg sampe 9 kali injek tp sampe 4 kali injek n pendarahan dah berhenti dan dokter tgok baby sehat so injektion dokter hentikan, just dokter bg th klo ada lg darah keluar kena cepat2 g klinik balik, tp syukur sampe skg dah 16 w4d baby sehat, doakan ye mom2 semua smoga baby sehat trus sampe lahir...sis kena byk rehat, jgan buat kerja yg berat2 n fikiran kena relax..

3y ago

semoga baby awak terus sihat ..doakan sy jugak..penantian selama 9 thn

Sy bleeding masa 8w5d. terus pergi kecemasan. tp Dr tak warded and tk bg ubat apa2. cuma dia ckp threatened mis. lpas 2hr darah dtg balik. Sy p kecemasan skali lg sbb dehydration muntah terok jgk. so yg ni kena tahan wad. 2x p kecemasan 2x depe cek jalan Ng scan baby. baby elok2 je jalan tak bukak. Dr bg duphaston sehari 3x mkn smpai 16 week . bleeding Sy tu stop lepas 20hari. lega sgt. skrg nk masok 17w

macam kes saya pada tahun 2020 doktr bagi ubat kuatkan rahim makan pastu darah dh stop... tp lps hbs je ubat tu. darah dtg balik... yg paling sedih saya terlambat... biasala kandungan anak pertama... tnya org. ad yg ckp ala normal je tu. last bby makin kecut dah gugur... ermm... itu pngajran utk saya.. apa apa hal cpt cpt go to klnik or hosptl. utk kebaikan bby dan ibu. ..

Saya masa 7week ada bleeding tapi jenis berketul macam period, terus pergi klinik doktor scan alhamdulillah heartbeat semua masih ada. Cuma dia bagi duphaston and suruh bedrest je. Alhamdulillah now dah takda bleeding.

sllunye subchorionic hemorrhage. ad drah beku bwah uri, mgkin ad luka atau ibu prnah buat kerja lasak sgt. sy sdang alami bnda ni. dktor pkar jz suruh jgn fikir sgt as long jntung baby okay.

3y ago

Alhamdulillah

Saya pun mengalamai bnde yg sama. Pegi klinik swasta check doktor just bgi ubat kuat rahim & asid folic. Tapi still darah keluar mcm darah period. Risau pulak kadang2.

2y ago

Sama macam sy.. awk dh brapa mggu?

doc sarankan sis berpuasa atau tidak? sy pun mcm sis, berdarah tp jantung dn kantung baby ok. doc bg ubat kuat rahim. risau jugak klo nak puasa ni

Doctor tak bgtau sebab jadi mcm tu ke? Sis berkerja atau surirumah? Seeloknya jgn buat kerja berat dan banyakkan rehat.

3y ago

Amin Ya Mujib

Saya baru masuk 13 week tiba msa kecing ada keluar darah tu normal atau ada tnda kurang baik. Ank first

3y ago

Terima kasih sngt2 atas mklumat lega dgr