Petua hamil

Asalamualaikum,nak tanya kepada mommys2 yg open minded yg dah berjaya hamil,biasa mommys2 bersama ngn suami pada kali pertama comform ke akan hamil??

15 Balas

Walaikumsalam... Tgok tahap ksuburan & ksihatan & rezeki gak sis😄 sya dlu 1st baby mula2 kawen trus lekat smpai x trpkir plak skali cek 19 weeks da c baby dlm perut😂now anak 1st da 4 tahun bru lekat yg kdua baby 2020....bnyak kali da try tpi x lekat smpai lar 1st brumur 4 tHun bru lekat tu pon sya fkir2 mngkn dsbbkn pengambilan folid acid be4 nak prgnant kot... Sbb dlu anak 1st...be4 kawen sya ada problem drah merah, doctor bgi ubat 4 vitmin tu... 2 3 bulan after stop mkn ubat 4 vit tu... Sya kawen trus lekat... 4 scond baby now... Sya ada mkn ubat 4 vit gak be4 got prgnant... Pastu doctr sruh stop based on result drah merah/hb da ok... Skalinya x lama gtu ekkk melekat yg scond ni... 🙉 Alhamdullilah, rezeki & mngkn sbb mkn ubat 4 vit gak.... Trmasuk folid acid tu....

Soalan ni susah sikit nk jawab.. 😅😅.. xda la juga kira berkali bersama suami, sbb kdg2 ni bila rs nk bersama tu, bersama la, x kira waktu subuh atau mlm.. tpi pling penting, waktu subur tu mesti tau.. sbb waktu subuh seseorg x sama, sy punya, hri ke 25 dan hari ke 26.. sdgkan ada yg hari ke 13 and hari ke 14.. jdi sy sarankan guna opk utk check, ms tu sis rancang la nk bersama suami berapa kali sis nak ye

Waalaikumussalam. Sy hamil lepas dua bulan nikah. Tu pun period lewat sebulan baru upt positive. Sy tak pandai guna opk, period pun kejap awal kejap lambat. Tak tahu bila waktu subur. So sy bersama je setiap hari walaupun hanya sekali. Sy cuma tawakal je. Lepas upt positif, sy makan folic acid. Patutnya kena makan 3 bulan sebelum hamil tapi sy tak tahu sangat.

Semuanya terpulang pada rezeki dari Allah. Kita hanya merancang. Saya pakai apps untuk tengok bila subur untuk tinggikan lagi chance untuk hamil. Selepas kawin, Bulan yang ke3 baru saya hamil. Bulan pertama saya late period 12 hari tapi tak hamil. Bulan kedua tak hamil juga saya pergi urut.

Waalaikumsalam.. Xbole nk kmfmkn jg. Sy slps kwen trus sangkut. Tp 2bln sblm kwen, sy rajin makan anggur hijau dan minum susu. Ni tips sy dpt dr doktor yg bg ceramah masa pergi kursus kwen. Kita usaha, selebihnya serahkan pd Maha Kuasa😊

Pada kali pertama mcm mana tu awk ?? Kdg2 dah tak terkira brp kalinya tu suami pon mintak byk kali & dr situ pon kita taktau mana satu yg sangkut...mcm saya 6 bulan lps berkahwin baru disahkan hamil😂

Sy ad baca it Google...bersama suami time wktu subuh n kerap...sis bole download app flo..app tu akn bgthu hari yg sis subuh...sy n hubs ad mkn folic asid... alhamdullah rezeki kami...xsalah cuba,mane thu rezeki..

Pengalaman saya, lepas period, 2 kali je 'bersama' suami dah lekat 🤭 Saya guna opk. Tapi kawin hampir 2 tahun. Haritu first time guna opk terus lekat. Alhamdulillah, rezeki Allah bagi lepas lama tunggu

Xjuga sis.. kdg2 ikut rezeki, ikut wktu subur & kesihatan juga.. sy & my sis nikah hari yg sma.. skrg dah msuk tahun ke 4 tmpoh pkhwinan.. sy dah nk msuk ank ke2 ni.. but my sister blum ada rezeki lagi..

Depend wktu subur seseorang.. alhamdulillah sy biase mmg target wktu subur 1x je brsama lekat..ank no 2 pn sm. Tp stghnye even subur da rezki Allah kate x. Kene usaha brkali2. ☺️