Confius

Nak minta pendapat mommys2 yg dh brjaya hamil,period saya tiap2 bulan ada keluar xpernah skip bulan,makan pun selalu ambil makanan berkhasiat,kmi suami isteri bersama pun ketika saya subur,vitamin folic acid pun dah makan,jalani gaya hidup sihat lagi ,tapi saya confius la xjuga lekat,apa lagi tips supaya cepat hamil ya..ini soalan sy tujukan kepada mommys2 yg open minded saja

25 Balas

samalah sis. kita dulu pun gitu juga 7/8 bulan tunggu lepas kahwin. jaga makan minum apa semua still x lekat, sampai period dtg kita pandai nangis ye lah ingtkan dah lekat. takut juga sebab biasalah mak mentua/org kampung da bising2 cakap itu ini. nasib baik dpt suami yg penyabar, dia selalu bagi sokongan bnykkan bersabar mungkin rezeki belum ada sampai kita sendiri x ambil peduli daa, buat x tahu ja. boom mcm x percaya da berapa week pregnant 😇😇

4y ago

Amin..insyallah

Alhamdulillah, sy bulan ni baru berjaya pregnant. Setelah 8 bulan lepas kahwin memang period sy pun on time tak pernah missed. Tapi bulan lepas suami ajak pergi bercuti di cameron dan kami ada bersama, pertengahan bulan ni sy pregnant. Now baru 7 week. Jangan putus asa, apa yg sy buat sentiasa berdoa, dan usaha. Sbb sy pun tak tau macam mana boleh lekat, sy takde amalkan jus atau apa apa supplement. Semua tu rezeki sis. Teruskan doa dan usaha lagi 😘

4y ago

Trima kasih beri semngat sis

Sya dlu tiap2 bulan datang haid.. Bersama dgn psng selalu masa subur tpi x lekat.. Kdg kiraan masa subur kita dlm apps x btl sis lgi2 klo period x tetap. Sy pun selalu kecewa bila subur selalu x lekat. Tpi bila masa2 dengan suami msa x subur lekat pula. Bila kira balik kitaran period terpendek dan terpanjang. Masa sy sma2 dgn suami yg sy ingat x subur tu lah yg sepatutnya subur.

4y ago

Trima kasih infonya sis

Cuba guna bbt chart dan opk utk detect waktu awk betul2 subur secara tepat (cara guna kena google).. Lepastu sy ad mkn buah delima jgk, kiwi, elak fast food, minum susu low fat stiap hari, bersenam ringan2 je,mkn kekacang.. Lg satu kuncinya jgn stress2.. InsyaAllah.. Sy ttc 6 bulan alhamdulillah lekat lps amalkan semua ni serentak dlm masa sebulan..

4y ago

Ok tq sis

sis kna jmpa doctor pakar sakit puan dulu... biar dia cek sis laki bini... kalau mmg xda masalah.. sia blh ikhtiar beurut... cri tukang urut yg pandai urut peranakan ikhtiar hamil sis.... n xsmua tukang urut serasi dengan kita... try sorang tukang urut atleast 3 kali urutan... klau xjd.. cri lain lg...

Double confirm dengan doctor kadang takut ade pcos. Telur x ckup subur walau kite bersama waktu subur. Kalau semua ok then belom rezeki awak lagi. Sye 6 tahun berusaha nk anak. Mcm mcm usaha buat. Husband and wife xde masalah. Cume mmg xde rezeki lagi. Tahun ke 6 baru dpt khabar gembira.

4y ago

Lamanya 6 taun,alhamdullillah ada juga bby akhirnya kan

banyakkan berdoa. maybe rezeki sis belum sampai. kita rasa kita dah mampu dan cukup untuk persiapan nak ada anak. tp,ada bahagian lain yg Allah rasa kita belum mampu lagi. banyakkan bersabar,jangan mengeluh dan jangan give up. ini jawapan open minded saya.

4y ago

Trima kasih sis,bgi semngat lgi..pernah ari tu ada juga rasa nak give up

Cuba baca jangkahayat sperma dan telur..xsmestinya tggu hari subur baru bersama sis,3 hari sblom subur dah boleh brsama sbb sperma boleh hidup shingga 3 hari,telur pula 12 ke 24 jam je..so bleh cuba awal sblom subur,mana tau berhasil..

4y ago

Trima kasih sis infonya

Swasta klu just check biasa suami isteri xsmpai 500..sy check dkt klnik dr hamid arshad ,check isteri je scan bawah + doc bg vit xsmpai rm400..try check dlu..klu xsmpt duit,bleh check kt kerajaan murah cuma lmbt la skit

Suami kene makan iron zinc jgk utk tambah baikkan kualiti sperm.. sy da cube mcm2 mcm sis jgk mse bru2 nikah... hampir setahun tggu, lpas suami amik iron zinc bru lekat..rezeki Allah bg.. kite usaha... gud luck sis...

4y ago

Oh..ok nt sy cube ty kat farmasi